x
x

Novom strategijom do uspješnije zaštite građana od zaraze i posljedica COVID-19

  15.02.2022.

Formiranjem mobilnih timova za cijepljenje dodatno će se omogućiti svim građanima da učinkovito zaštite svoje zdravlje od zaraze i posljedica COVID-19. Svaki novocijepljeni građanin, posebno oni starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, koji su najranjiviji u ovoj epidemiji, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. Epidemija COVID-19 pokazala je da samo zajedničkim djelovanjem možemo biti učinkoviti u njezinu suzbijanju.

Novom strategijom do uspješnije zaštite građana od zaraze i posljedica COVID-19

Razina cijepljenja u Hrvatskoj koja bi osiguravala bolju zaštitu građana od zaraze virusom SARS-CoV-2 i zdravstvenih posljedica koje virus uzrokuje, još je uvijek manja od poželjne, pa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo posegnuli za novom strategijom cijepljenja. Bolje rečeno, uz dosadašnje aktivnosti informiranja građana o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, te cijepnim mjestima, dodatno će se aktivirati mobilni timovi za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj, te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih usluga manja nego u urbanim mjestima.

Svaki novocijepljeni građanin, posebno oni starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, koji su najranjiviji u ovoj epidemiji, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica. Od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnijim problemima od zaraze, samo je jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo. Od pet preminulih, četvero njih nije cijepljeno. To najupečatljivije govori o odnosu cjepiva i smrtnosti. U javnom prostoru još uvijek je prisutan otpor cijepljenju i negiranje znanstveno utvrđenih činjenica, iako  realna slika epidemije u svemu to opovrgava. Aktivnosti koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno sa svim županijskim zavodima za javno zdravstvo diljem zemlje upravo su okrenute ne samo zaštiti zdravlja svakog pojedinca, već narodnom zdravlju kako je to prije stotinu godina promovirao i utemeljio dr. Andrija Štampar. Zato se i nastavlja sa svim oblicima informiranja građana o opasnostima koje nosi COVID-19, o cjepivu i cijepljenju sa svim činjenicama koje govore o njegovu učinku, kao i mogućim nuspojavama, a sve kako bi se  svakom građaninu omogućilo da se učinkovito zaštiti od zaraze i posljedica za njegovo zdravlje. Svaki novocijepljeni građanin Hrvatske pozitivan je iskorak i uspjeh.

Mobilne timove koji će obavljati cijepljenje građana u manje naseljenim područjima, te onima koji sami ne mogu dolaziti do mjesta za cijepljenje osnivat će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi te domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja. Uz navedeno, osigurat će se dodatna dostupnost za invalide i teško pokretne osobe povećanjem broja drive-in mjesta te za imunokompromitirane i kronične bolesnike cijepljenje u bolnicama koje isti redovno posjećuju. Oni će biti dodatni poticaj i svim drugim dosadašnjim načinima cijepljenja koji su dostupni građanima.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROPlivit C 1000 PlusPLIVIT D 2000
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: