x
x

Dezinformacije i teorije zavjera o cjepivu protiv bolesti COVID-19

  13.02.2023.

Dezinformacije i teorije zavjera o cjepivu protiv bolesti COVID - 19: infodemija na društvenim mrežama i u medijima u Hrvatskoj, članak objavljen u časopisu Medijske studije.

Dezinformacije i teorije zavjera o cjepivu protiv bolesti COVID-19

Dezinformacije, teorije zavjera i negativni komentari na društvenim mrežama utječu na‎ dostupnost točnih zdravstvenih informacija i na stavove prema cijepljenju.

Cilj je rada istražiti mišljenje ‎i stavove javnosti, odnosno dezinformacije i teorije zavjera o cijepljenju i cjepivu protiv bolesti COVID-19‎ na internetskim portalima i društvenoj mreži Facebook.

Od 9. studenog 2020. do 30. siječnja 2021. analizirano ‎je ukupno 4576 komentara, odnosno 113 postova pod temom cijepljenje i cjepiva kategoriziranih‎s obzirom na sentiment (pozitivni, neutralni, irelevantni i negativni). Unutar negativnih komentara‎ (20,60 %) identificirano je 13 glavnih tematskih kategorija. Najzastupljenije su kategorija teorije zavjera‎ (35,84 %) i kategorija iskazi nepovjerenja u sastav, učinkovitost, sigurnost i nuspojave cjepiva (19,93‎%), dok je postotak dezinformacija bio 20,90 %.

Rezultati upućuju na nužnost oblikovanja pravovremenog‎ plana i strategije zdravstvenih kampanja te sadržaja za online edukativne materijale i platforme,‎ kao i pokretanja programa zdravstvenog obrazovanja na nacionalnoj razini.‎‎

Kristina Feldvari, Milijana Mićunović, Marija Blagović