x
x

Pojačano čišćenje nosa ne utječe na tijek bolesti u dojenačkom bronhiolitisu

  06.04.2024.

Unatoč tomu što je bronhiolitis vodeći uzrok bolničkog liječenja dojenčadi, za nj još uvijek nema univerzalno prihvaćenih i dokazano učinkovitih postupaka liječenja. Liječnici stoga često pribjegavaju različitim simptomatskim mjerama liječenja koje se uglavnom svode na olakšavanje disanja na nos, što omogućuje nesmetano hranjenje dojenčadi.

Pojačano čišćenje nosa ne utječe na tijek bolesti u dojenačkom bronhiolitisu

Korist od različitih postupaka čišćenja nosa do sada nije ispitana, što je potaknulo liječnike iz „The Hospital for Sick Children“, poznate kanadske dječje bolnice u Torontu, da zajedno sa svojim kolegama iz drugih bolnica u provinciji Ontario usporede učinkovitost korištenja različitih pomagala za usisavanje sekreta iz nosa u dojenčadi s  bronhiolitisom.

Njihovo zaslijepljeno kliničko istraživanje provedeno od ožujka do prosinca 2022. uspješno je završilo na ukupno 367 djece medijana dobi 4 (2 - 6) mjeseca kojima je u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti postavljena dijagnoza bronhiolitisa te je preporučen nastavak liječenja kod kuće. Sudionici su nasumično raspoređeni u skupinu u kojoj je za čišćenje nosa prije svakog obroka tijekom tri dana preporučeno korištenje jednostavnog ručnog pomagala s balončićem (n = 184) ili pak u skupinu kojoj je preporučeno korištenje pomagala na baterije (n = 183). Rezultati istraživanja pokazali su da je tijekom navedena tri dana u skupini sudionika koji su rabili ručno pomagalo u ukupno 68 djece (37 %) zbog zabrinutosti roditelja uporabljen neki dodatni postupak za čišćenje nosa i/ili su se odlučili za ponovni posjet hitnoj ambulanti, u usporedbi s 48 djece (26,2 %) u skupini koja se služila pomagalom na baterije (razlika apsolutnog rizika 0,11; 95 % CI 0,01 - 0,2; P = 0,03).

S druge strane, nakon tri dana nije bilo značajne razlike među skupinama u broju dojenčadi koja su ponovo odvedena na liječnički pregled (razlika apsolutnog rizika 0,07; 95 % CI -0,02 - 0,16; P = 0,15) ili hitnu ambulantu (razlika apsolutnog rizika 0,04; 95 % CI -0,03 - 0,12; P = 0,3), zadovoljstvu roditelja kućnim liječenjem (razlika apsolutnog rizika -0,02; 95 % CI -0,1 - 0,06; P = 0,7) te u obrascima hranjenja (razlika apsolutnog rizika 0,03; 95 % CI -0,1 - 0,17; P = 0,62) i spavanja dojenčadi (razlika apsolutnog rizika 0,05; 95 % CI -0,08 - 0,18; P = 0,47), što je procijenjeno upitnikom koji su ispunili roditelji bolesne djece. Naposljetku, među roditeljima koji su rabili ručna pomagala bilo je manje zadovoljnih (33,7 %) preporučenim pomagalom nego među roditeljima koji su rabili pomagalo na baterije (79,2 %) (razlika rizika 0,45; 95 % CI 0,36 do 0,54; P < 0,001).

Autori su naposljetku zaključili kako su rezultati njihova istraživanja pokazali da pojačano čišćenje nosa usisavanjem sekreta pomagalima na baterije ne mijenja tijek bolesti u usporedbi sa slabijim usisavanjem koje se postiže ručnim pomagalima s balončićem, na što je ukazao izostanak razlike u broju dojenčadi koja su zbog svoje bolesti još jednom odvedena liječniku nakon što su bila u hitnoj ambulanti, ali i izostanak razlika u obrascima hranjenja i spavanja bolesne dojenčadi. Pri tome su istaknuli kako je više roditelja bilo zadovoljno pomagalom na baterije te kako su u skupini kojoj su preporučene ručne pumpice roditelji bili skloniji posegnuti za nekim drugim pomagalom za čišćenje nosa.

Lovro Lamot