x
x

Diferencijalna dijagnoza intersticijske pneumonije u vrijeme COVID-19 pandemije

  09.11.2022.

Zbog povećanog broja oboljelih od COVID-19 i velikog opterećenja zdravstvenog sustava, liječnici su pri susretu s bolesnikom s respiratornim simptomima i intersticijskim uzorkom na radiogramu pluća usredotočeni na dijagnostiku i liječenje COVID-19 infekcije, a manje se razmišlja o drugim etiologijama intersticijske pneumonije. U ovom radu prikazana su tri bolesnika.

Diferencijalna dijagnoza intersticijske pneumonije u vrijeme COVID-19 pandemije

Tijekom pandemije SARS-CoV-2, liječnici su u svakodnevnom kontaktu s bolesnicima koji imaju sličan klinički tijek bolesti, slične laboratorijske i radiološke nalaze, no, u konačnici, različitu etiologiju bolesti.

U ovom radu prikazujemo trojicu bolesnika koji su se javili u hitnu službu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu zbog sumnje na akutnu COVID-19 infekciju. Bolesnici su bili muškarci, srednje životne dobi koji su se prezentirali sličnom kliničkom slikom, ali je, nakon učinjene dijagnostičke obrade, utvrđena različita etiologija bolesti. Radilo se o virusnoj, gljivičnoj i bakterijskoj pneumoniji.
Cilj je ovog prikaza ukazati na važnost detaljnog uzimanja anamneze, fizikalnog pregleda te dijagnostičke obrade s ciljem razmatranja diferencijalne dijagnoze intersticijske pneumonije kako bi se pravovremeno započelo s adekvatnim liječenjem.

Božana Miklaušić Pavić, Nina Vrsaljko, Klaudija Višković