x
x

Stres povećava rizik od moždanog udara

  13.01.2023.

Stres koji su bolesnici sami procijenili i prijavili povezan je s većim rizikom od moždanog udara, objavljeno je u novom radu u časopisu Journal of the American Medical Association Network Open (JAMA Network Open).

Stres povećava rizik od moždanog udara

Istraživači su potvrdili da pojava bilo kojeg stresnog životnog događaja povećava rizik od moždanog udara za 17%, a pojava dva ili više stresnih životnih događaja povećava rizik od moždanog udara za 31%.

U istraživanju su promatrali razine stresa kod više od 26.000 osoba u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Bliskom istoku i Africi.

Povećani stres kod kuće, stres na poslu i nedavni stresni životni događaji (npr. rastava braka, veliki sukobi unutar obitelji) dovode do povećanog rizika od ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara.

Osobe koje su prijavile veći stres na poslu imale su dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti ishemijski moždani udar i više od pet puta veću vjerojatnost da će imati hemoragijski moždani udar u usporedbi s osobama koje nisu imale stres na poslu.

Rizik od moždanog udara bio je manji kod osoba koje su izjavile da imaju veću kontrolu.

Otprilike 7500 Iraca doživi moždani udar, a procjenjuje se da 30 000 osoba u Irskoj živi s invaliditetom kao posljedicom moždanog udara te ih godišnje umre  oko 2000  od posljedica moždanog udara.

U ovoj najnovijoj INTERSTROKE studiji istražen je samoprijavljeni stres.

Manji rizik od moždanog udara zabilježen je kod osoba koje su prijavile intenzivan stres kod kuće ali koje su smatrale da su događaji u njihovom životu pod njihovom kontrolom.