x
x

Utjecaj vježbi na limfedem nakon operativnog liječenja karcinoma dojke

  02.12.2022.

Limfedem je neželjena posljedica liječenja karcinoma dojke koje se pacijentice najčešće pribojavaju. Klinički se manifestira kao lokalno i najčešće jednostrano oticanje ekstremiteta. Zlatni standard u liječenju limfedema je kompletna dekongestivna terapija.

Utjecaj vježbi na limfedem nakon operativnog liječenja karcinoma dojke

Cilj: Cilj je ovog rada istražiti utjecaj vježbanja na smanjenje limfedema kod žena operiranih od karcinoma dojke. U Hrvatskoj, nažalost, ne postoje kliničke smjernice za vježbe kod žena s limfedemom, stoga je cilj ovog rada istraživanjem vanjskih izvora dati preporuku za njihovo uvođenje u svakodnevnu kliničku praksu.

Metode: Pretraženi su sustavni pregledni članci o učinkovitosti različitih modaliteta vježbanja na limfedem kod žena oboljelih od karcinoma dojke. U istraživanje su uključene studije na engleskom jeziku, objavljene od 2015. do 2020. godine u PubMed, Cochrane Central i PEDro bazi podataka. Devet sustavnih preglednih članaka zadovoljilo je kriterije uključenja, a istražili su utjecaj vježbi s otporom, joge, pilatesa i nordijskog hodanja na limfedem kod žena oboljelih od karcinoma dojke.

Rezultati: Nijedan sustavni pregled nije pokazao štetnost vježbanja s otporom kod žena s limfedemom. Vježbe s otporom pokazale su se sigurne za žene s limfedemom te mogu imati utjecaj na smanjivanje limfedema. Postoje nekonzistentni dokazi o učinkovitosti joge i pilatesa na smanjenje limfedema. Nordijsko hodanje pokazuje pozitivan utjecaj na smanjenje limfedema, iako je mali broj randomiziranih kontroliranih studija o utjecaju nordijskog hodanja na limfedem.

Zaključak: Žene s limfedemom ruke nakon operativnog liječenja karcinoma dojke mogu se upustiti u fizičku aktivnost bez straha od razvoja ili pogoršanja limfedema prema smjernicama za sigurno vježbanje s limfedemom.

Josipa Grančić , Ivana Klarić Kukuz , Tonko Vlak , Jure Aljinović , Ivanka Marinović, Ana Poljičanin