x
x

Vježbe s otporom poboljšavaju ishode nakon operacije raka dojke

  12.06.2024.

Rane vježbe s otporom u sklopu fizikalne terapije u ranom stadiju nakon operacije raka dojke poboljšavaju opseg pokreta ramena i snagu mjesec dana i šest mjeseci nakon operacije, objavljeno je u časopisu JAMA Surgery.

Vježbe s otporom poboljšavaju ishode nakon operacije raka dojke

Jihee Min iz Nacionalnog centra za rak u Južnoj Koreji i suradnici istraživali su može li rana intervencija vježbi otpora, započeta prvog dana nakon operacije i nastavljena mjesec dana, poboljšati opseg pokreta ramena i snagu mišića ramena kod bolesnica s rakom dojke. Analiza je uključila 54 bolesnice s ranim stadijem raka dojke kojima je bila zakazana djelomična ili potpuna mastektomija.

Istraživači su otkrili da je nakon mjesec dana nakon operacije 67,9 % u skupini koja je vježbala potpuno oporavilo snagu ramena naspram 3,6 % u skupini s uobičajenom njegom.

Sličan obrazac je uočen nakon šest mjeseci, sa 78,6 % u skupini koja je vježbala potpuno se oporavio opseg pokreta ramena i 85,7 % u potpunosti oporavilo snagu u odnosu na 21,4 odnosno 17,9 % u skupini s uobičajenom njegom. Dodatno, došlo je do manjeg gubitka mišićne mase i poboljšane tjelesne aktivnosti i kvalitete života u skupini koja je vježbala u odnosu na skupinu koja je primala uobičajenu njegu.