x
x

Mogu li se proteini dizajnirani AI-jem pretvoriti u oružje?

  17.03.2024.

Mogu li se proteini koje je dizajnirala umjetna inteligencija (AI) ikada koristiti kao biološko oružje? U nadi da će spriječiti ovu mogućnost - kao i mogućnost opterećujuće državne regulative - istraživači su pokrenuli inicijativu pozivajući na sigurnu i etičku upotrebu proteinskog dizajna.

Mogu li se proteini dizajnirani AI-jem pretvoriti u oružje?

Alati umjetne inteligencije koji mogu osmisliti proteinske strukture pritiskom na gumb trebali bi se koristiti sigurno i etički, kažu istraživači na tom području.

"Potencijalne dobrobiti dizajna proteina daleko premašuju opasnosti u ovom trenutku,” kaže David Baker, računalni biofizičar sa Sveučilišta Washington u Seattleu, koji je dio dobrovoljne inicijative. Deseci drugih znanstvenika koji primjenjuju AI u biološkom dizajnu potpisali su popis obveza inicijative.

Inicijativa dolazi nakon izvješća američkog Kongresa i drugih organizacija koje istražuju mogućnost da bi alati umjetne inteligencije mogli olakšati razvoj biološkog oružja, uključujući nove toksine ili visoko prenosive viruse.

Istraživači, uključujući Bakera i njegove kolege, desetljećima pokušavaju dizajnirati i napraviti nove proteine. No njihova sposobnost da to učine eksplodirala je posljednjih godina zahvaljujući napretku u umjetnoj inteligenciji. Napori za koje su nekada bile potrebne godine ili su bili nemogući - poput dizajniranja proteina koji se veže na određenu molekulu - sada se mogu postići za nekoliko minuta. Inicijativa koju znanstvenici u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji danas pokreću poziva zajednicu bio dizajna da se nadzire. To uključuje redoviti pregled mogućnosti AI alata i praćenje istraživačkih praksi. Većina AI alata koje su znanstvenici razvili kako bi to omogućili besplatno je dostupna.

Inicijativa također poziva na poboljšani pregled sinteze DNK, ključnog koraka u prevođenju proteina dizajniranih umjetnom inteligencijom u stvarne molekule. Trenutačno su mnoge tvrtke koje pružaju ovu uslugu učlanjene u industrijsku grupu, Međunarodni konzorcij za sintezu gena (IGSC), koji od njih zahtijeva pregled narudžbi za identifikaciju štetnih molekula kao što su toksini ili patogeni.

Vlade se također bore s rizicima za biosigurnost koje predstavlja umjetna inteligencija. Najbolji način obrane od prijetnji koje stvara umjetna inteligencija je imati modele umjetne inteligencije koji mogu otkriti te prijetnje.

Napori pod vodstvom znanstvenika nisu dovoljni da osiguraju sigurnu upotrebu umjetne inteligencije. Znanstvenici sami ne mogu zastupati interese šire javnosti.