x
x

Važnost primjene fizikalne terapije u skrbi za trudnice

  13.09.2022.

Trudnoća donosi mnogobrojne promjene na organizam žene, te se intenzitet promjena mijenja ovisno o razdoblju trudnoće u kojem se žena nalazi. Promjene u načinu života, između ostaloga, odnose se i na tjelesnu aktivnost, odnosno vrstu i količinu tjelesne aktivnosti koja se preporučuje za ženu u određenom razdoblju trudnoće.

Važnost primjene fizikalne terapije u skrbi za trudnice

Postupci: Prikupljeni su podaci iz medicinske literature, odnosno knjiga u tiskanom i elektronskom izdanju, te iz znanstveno-medicinskih baza podataka Scopus, PubMed/Medline na engleskom jeziku, te CROSBI i Hrčak za časopise na hrvatskom jeziku.
Prikaz teme: Trudnoća utječe na promjenu respiratornog, kardiovaskularnog i mišićno-koštanog sustava, što može dovesti do pojave boli, pogoršanja funkcije, anksioznosti i depresije trudnice. Fizioterapeut pravilnom procjenom i fizioterapijskom intervencijom utječe na poboljšani ishod i tijek poroda primjenom individualizirane tjelovježbe, čime se utječe na tjelesnu težinu majke i postiže pozitivan učinak na kliničku sliku djeteta pri rođenju, te se sprječavaju neke moguće komplikacije u zdravlju djeteta. Fizioterapijske intervencije primjenjuju se s namjerom da se smanje bolovi, nelagoda, depresija i anksioznost, čime se izravno utječe na poboljšanje zdravlja majke i fetusa.

Zaključak: Za zdravlje majke i djeteta u trudnoći i pri porodu bitno je pravilnim fizioterapijskim intervencijama koje uključuju tjelesno vježbanje, procjenu muskulature i dijastaze, pravilnu prehranu i edukaciju, utjecati na kompletno psihofizičko zdravlje trudnice.

Filip Petković, Sonja Iža, Ines Ivanković 

Izvor: Medica Jadertina Med Jad 2022;52(2):135-142