x
x

Povezanost majčinog BMI-a i rizika za epilepsiju kod djeteta

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  06.05.2017.

Malo se zna o uzrocima epilepsije, a oni se mogu odrediti u oko 40% slučajeva. U studiji objavljenoj u časopisu JAMA istraživala se povezanost prekomjerne težine i pretilosti majke u ranoj trudnoći i pojave epilepsije u ranom djetinjstvu.

Povezanost majčinog BMI-a i rizika za epilepsiju kod djeteta

Epilepsija je najčešći neurološki poremećaj kod djece. Neki od čimbenika povezanih s povećanim rizikom za pojavu epilepsije u djetinjstvu su: prerano rođenje, niska težina za gestacijsku dob, neonatalne konvulzije, niski Apgar zbroj. Prevalencija pretilosti sve je veća, a veća je i zabrinutost oko utjecaja majčine pretilosti na neurološki razvoj djeteta.

U ovoj populacijskoj kohortnoj studiji promatrano je preko 1,4 milijuna djece rođene između 1997. i 2011. godine, a od toga je 7592 djece (0,5%) dijagnosticirana epilepsija do kraja 2012. godine. Uočeno je da učestalost epilepsije raste linearno s porastom majčinog BMI-a; stopa pojave epilepsije bila je 11% veća kod djece pretilih majki nego djece čije su majke bile normalne težine.

Neonatalne komplikacije povezane s asfiksijom, kao i manje teške neonatalne komplikacije (hipoglikemija, žutica, respiratorni disteres) snažno su povezane s povećanim rizikom pojave epilepsije u dječjoj dobi.

Budući da su prekomjerna tjelesna težina i pretilost čimbenici na koje se može utjecati, javnozdravstvena kampanja usmjerena na prevenciju pretilosti žena reproduktivne dobi mogla bi biti jedna od strategija za smanjenje pojave epilepsije.