x
x

Povezanost majčinog BMI-a i rizika za epilepsiju kod djeteta

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  06.05.2017.

Malo se zna o uzrocima epilepsije, a oni se mogu odrediti u oko 40% slučajeva. U studiji objavljenoj u časopisu JAMA istraživala se povezanost prekomjerne težine i pretilosti majke u ranoj trudnoći i pojave epilepsije u ranom djetinjstvu.

Povezanost majčinog BMI-a i rizika za epilepsiju kod djeteta

Epilepsija je najčešći neurološki poremećaj kod djece. Neki od čimbenika povezanih s povećanim rizikom za pojavu epilepsije u djetinjstvu su: prerano rođenje, niska težina za gestacijsku dob, neonatalne konvulzije, niski Apgar zbroj. Prevalencija pretilosti sve je veća, a veća je i zabrinutost oko utjecaja majčine pretilosti na neurološki razvoj djeteta.

U ovoj populacijskoj kohortnoj studiji promatrano je preko 1,4 milijuna djece rođene između 1997. i 2011. godine, a od toga je 7592 djece (0,5%) dijagnosticirana epilepsija do kraja 2012. godine. Uočeno je da učestalost epilepsije raste linearno s porastom majčinog BMI-a; stopa pojave epilepsije bila je 11% veća kod djece pretilih majki nego djece čije su majke bile normalne težine.

Neonatalne komplikacije povezane s asfiksijom, kao i manje teške neonatalne komplikacije (hipoglikemija, žutica, respiratorni disteres) snažno su povezane s povećanim rizikom pojave epilepsije u dječjoj dobi.

Budući da su prekomjerna tjelesna težina i pretilost čimbenici na koje se može utjecati, javnozdravstvena kampanja usmjerena na prevenciju pretilosti žena reproduktivne dobi mogla bi biti jedna od strategija za smanjenje pojave epilepsije.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROGastalIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: