x
x

Pravilo 20-20-20 dokazano smanjuje napor u očima tijekom rada za računalom

  03.12.2022.

Posebna aplikacija, razvijena od strane znanstvenika sa Sveučilišta u Valenciji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji zabilježila je značajno smanjenje vremena provedenog u radu za računalom, povećanje broja i trajanja stanki od 20 sekundi te smanjenje simptoma suhoće i napora u očima za vrijeme uključenih podsjetnika na pravilo 20-20-20.

Pravilo 20-20-20 dokazano smanjuje napor u očima tijekom rada za računalom

Brojni su očni simptomi povezani s dugotrajnim korištenjem digitalnih uređaja, od simptoma pečenja i iritacije povezanih sa suhoćom očiju do osjećaja napora u očima, glavobolje, problema s fokusiranjem i dvoslika. Učestalost ovih simptoma varira od 33 % u mlađih osoba do čak 77 % u odrasloj dobi. Jedna od najčešćih preporuka za smanjenje tegoba u osoba koje puno vremena provode za računalom je slijediti pravilo 20-20-20, odnosno svakih 20 minuta pogledati u daljinu najmanje 20 stopa ili 6 metara u trajanju od 20 sekundi. Iako stručnjaci često preporučuju ovo pravilo, do sada je njegovu učinkovitost potvrdilo vrlo malo znanstvenih istraživanja.

Istraživači sa Sveučilišta u Valenciji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji pod vodstvom Jamesa S. Wolffsohna zato su razvili posebnu aplikaciju koja je na zaslonima prikazivala podsjetnike o stankama u radu istovremeno prateći pokrete i treptanje očiju uz pomoć kamere. Na ovaj način mogli su objektivno potvrditi suradljivost ispitanika. U ovu prospektivnu studiju uključili su 29 inače zdravih dobrovoljaca s potvrđenim očnim simptomima povezanima s radom za računalom duljim od 4 sata dnevno. Pritom su koristili CVS-Q upitnik vezan uz digitalni napor, OSDI i DEQ-5 te SANDE upitnike, kao i testove za simptome i znakove suhog oka, uz posebne uređaje za mjerenje akomodacije, nalaza očne površine i suznog filma. Uz pomoć prilagođene aplikacije Eyeblink koja je besplatno dostupna na stranici www.blinkingmatters.com mogli su bilježiti treptanje i kut pogleda tijekom rada za računalom. Ukoliko bi kut pogleda ukazivao na pogled izvan zaslona računala tijekom dva uzastopna mjerenja, aplikacija bi predvidjela novu stanku u radu za 20 minuta.

Tijekom istraživanja ispitanici su naveli kako su provodili prosječno 7 sati za računalom tijekom šest dana u tjednu. Zanimljivo je kako je aplikacija zabilježila nekoliko sati rada dnevno manje od subjektivnog dojma što upućuje na oprez u planiranju budućih istraživanja. Aplikacija je zabilježila i značajno smanjenje vremena provedenoga u radu za računalom te povećanje broja i trajanja stanki dok su podsjetnici na pravilo 20-20-20 bili uključeni, u usporedbi s radom bez podsjetnika (P ≤ 0,015). Simptomi očnog napora i suhoće oka značajno su se smanjili (P≤ 0,045), iako je taj pozitivan učinak nestao tjedan dana nakon prestanka korištenja podsjetnika. Nije bilo razlika u objektivnim parametrima suznog filma i površine oka.

Autori navode kako je istraživanje pokazalao da je pravilo 20-20-20 učinkovita strategija za smanjenje očnog napora i simptoma suhoće očiju tijekom rada s digitalnim uređajima, no da su dva tjedna praćenja najvjerojatnije bila prekratka kako bi se popravili i objektivni parametri binokularnog vida i suhoće očiju.

Adrian Lukenda