x
x

Dodaci prehrani i hrana za posebne medicinske potrebe za probavni sustav

  09.11.2018.

Dodaci prehrani koji sadrže koncentrirane nutrijente i/ili ekstrakte bilja tradicionalno se koriste za zdravlje probavnog sustava. Također, u određenim kliničkim situacijama nužno je primijeniti posebno dizajnirane i prilagođene enteralne pripravke, jer bolesniku ne odgovara uobičajena prehrana, ili je nije u stanju uzimati ili gutati.

Dodaci prehrani i hrana za posebne medicinske potrebe za probavni sustav

Sastavci takvih pripravaka nutricionistički su usklađeni s potrebama bolesnika. Pripravci za prehranu bolesnika posebno su kategorizirana hrana koju nazivamo „hrana za posebne medicinske potrebe“, a izdaje se na liječnički recept uz preporuku liječnika specijalista. Nalaze se na Listi lijekova HZZO-a i prodaju isključivo kroz ljekarnički kanal.

Hrana za posebne medicinske potrebe regulirana je Uredbom EU 609/2013 koja se odnosi na Hranu za posebne skupine (Food for special groups) u koju se još ubrajaju i hrana za dojenčad i malu djecu, te zamjene za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti. Takva hrana je posebno pripremljena ili je posebnoga sastava, a namijenjena je za dijetalnu prehranu bolesnika te se mora konzumirati pod liječničkim nadzorom.

Neke od biljnih vrsta koje sui prezentirane u izlaganju su amla, maslačak, sikavica, menta, đumbir i klinčić, odnosno njihove odabrane aktivne tvari. Kroz prizmu narodne medicine u predavanju smo došli do modernog pristupa primjene dodataka prehrani, te prikazali ulogu ljekarnika i nutricionista te regulatorne aspekte u području dodataka prehrani i hrane za posebne medicinske potrebe.

dr. sc. Lea Pollak, dipl.ing. HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Predavanje održano na skupu InPharma Probavni sustav, rujan, 2018.