x
x

Dodaci prehrani i hrana za posebne medicinske potrebe za probavni sustav

  09.11.2018.

Dodaci prehrani koji sadrže koncentrirane nutrijente i/ili ekstrakte bilja tradicionalno se koriste za zdravlje probavnog sustava. Također, u određenim kliničkim situacijama nužno je primijeniti posebno dizajnirane i prilagođene enteralne pripravke, jer bolesniku ne odgovara uobičajena prehrana, ili je nije u stanju uzimati ili gutati.

Dodaci prehrani i hrana za posebne medicinske potrebe za probavni sustav

Sastavci takvih pripravaka nutricionistički su usklađeni s potrebama bolesnika. Pripravci za prehranu bolesnika posebno su kategorizirana hrana koju nazivamo „hrana za posebne medicinske potrebe“, a izdaje se na liječnički recept uz preporuku liječnika specijalista. Nalaze se na Listi lijekova HZZO-a i prodaju isključivo kroz ljekarnički kanal.

Hrana za posebne medicinske potrebe regulirana je Uredbom EU 609/2013 koja se odnosi na Hranu za posebne skupine (Food for special groups) u koju se još ubrajaju i hrana za dojenčad i malu djecu, te zamjene za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti. Takva hrana je posebno pripremljena ili je posebnoga sastava, a namijenjena je za dijetalnu prehranu bolesnika te se mora konzumirati pod liječničkim nadzorom.

Neke od biljnih vrsta koje sui prezentirane u izlaganju su amla, maslačak, sikavica, menta, đumbir i klinčić, odnosno njihove odabrane aktivne tvari. Kroz prizmu narodne medicine u predavanju smo došli do modernog pristupa primjene dodataka prehrani, te prikazali ulogu ljekarnika i nutricionista te regulatorne aspekte u području dodataka prehrani i hrane za posebne medicinske potrebe.

dr. sc. Lea Pollak, dipl.ing. HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Predavanje održano na skupu InPharma Probavni sustav, rujan, 2018.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTPLIVIT total energyIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: