x
x

Edukativni program PoMoZi DA za učitelje i nastavnike i mentalno zdravlje djece

  30.09.2019.

Budući da polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života, a 20% učenika se suočava s problemima mentalnog zdravlja, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) osmislili su edukativni program PoMoZi DA kako bi učitelji i nastavnici lakše prepoznali te probleme kod učenika.

Edukativni program PoMoZi DA za učitelje i nastavnike i mentalno zdravlje djece

Učitelji i nastavnici provode s djecom najviše vremena tijekom boravka u školi te oni mogu biti prvi koji će primijetiti da pojedini učenik ima poteškoća, da je uznemiren ili pokazuje promjene u svojem ponašanju.

Stručnjaci upozoravaju kako stigme i mitovi o mentalnom zdravlju djece i mladih smanjuju mogućnost da će osoba potražiti pomoć, ali i da će joj potrebna pomoć i podrška biti pružene.

Često su prisutne zablude da su djeca s mentalnim problemima "loša" ili čak opasna, da ih je bolje izbjegavati, da je bolje ne tražiti pomoć stručnjaka, posebice psihijatrijsko liječenje, da je takvo stanje prolazno te da je ono posljedica dobi i razvoja.

Rezultati istraživanja o zdravstvenoj pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika na području mentalnog zdravlja djece i mladih iz 2017. pokazuju da su gotovo svi (97,7%) spremni potražiti pomoć učenicima koji imaju probleme s mentalnim zdravljem, ali se pritom osjećaju nesigurno (70,6%) u vlastite sposobnosti pružanja pomoći.

Također se pokazalo da su prisutne zablude o tome što jest, a što nije štetno - 74,9% ispitanih nikada ne bi upitalo učenika razmišlja li o samoubojstvu, a 37,2% smatra da je to i štetno.

Štetnim također smatraju različite vrste lijekova, informiranje na internetu i hospitalizaciju.

Edukativnim programom PoMoZi DA želi se odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnoga zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potaknuti na traženje stručne pomoći.

Namjera je razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora (pristupi, podrži, potakni), educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji će provoditi edukacije u svojim županijama.

Odgojno-obrazovni djelatnici koji završe PoMoZi Da edukaciju postat će dio mreže educiranih 3P mentora u školama.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr