x
x

Osnaživanja pacijenata u sklopu projekta JADECARE

  02.07.2022.

U ponedjeljak i utorak 27. i 28. lipnja 2022. u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana je dvodnevna radionica na temu osnaživanja pacijenata u sklopu projekta JADECARE – Zajednička akcija za provedbu digitalno omogućene integrirane skrbi usmjerene na pojedinca, koji je dio niza inicijativa Europske Unije kojima se utvrđuju strategije suočavanja s problemima transformacije zdravstvenog sustava u državama EU.

Osnaživanja pacijenata u sklopu projekta JADECARE
JADECARE pruža informacije vezane za jačanje kapaciteta i mogućnosti transformacije zdravstvenog sustava s naglaskom na prelazak na digitalizirani osobniji pristup pacijentu kao pojedincu

U projektu sudjeluje Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. JADECARE pruža informacije vezane za jačanje kapaciteta i mogućnosti transformacije zdravstvenog sustava s naglaskom na prelazak na digitalizirani osobniji pristup pacijentu kao pojedincu. U projektu su ponuđena četiri primjera dobre prakse zemljama članicama te pomoć prilikom implementacije istih u vlastite zdravstvene sustave. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s dionicima obvezao se implementirati određene značajke tzv. „originalnih primjera dobrih praksi“: Baskijska zdravstvena strategija u starenju i kronicitetu: dobra praksa integrirane skrbi te Digitalni putokaz prema dobroj praksi integriranog zdravstvenog sektora.

U sklopu projekta dosad je provedeno ispitivanje među liječnicima obiteljske medicine o korištenju aplikacije Portal zdravlja u komunikaciji s pacijentima te promocija korištenja digitalnih alata od strane liječnika obiteljske medicine i pacijenata, uključujući korištenje Portala zdravlja. Osim toga, u tijeku je izrada web stranice posvećene najčešćim kroničnim nezaraznim bolestima, a namijenjene osobama koje žive s istima kako bi im se olakšalo razumijevanje zdravstvenog stanja te ih se osnažilo za aktivniju ulogu u brizi za vlastito zdravlje.

Program dvodnevne radionice otvorio je pozdravnim govorom izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a okupljenima su se obratile i dr. Dunja Skoko Poljak ispred Ministarstva zdravstva, Jelena Curać ispred Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, svi naglasivši važnost projekta usmjerenog ka osnaživanju pacijenata s kroničnim nezaraznim bolestima kao najčešćim bolestima u populaciji.

Kako bi se prikazao kontekst u kojem se određene prakse nastoje implementirati, dr. Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva održala je predavanje o hrvatskom zdravstvenom sustavu, a dr. Dubravka Duliba Pezelj iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje predstavila je model financiranja zdravstvene zaštite Hrvatskoj. Zatim je Hrvoje Belani, načelnik Sektora za implementaciju i unapređenje informacijskih sustava u Ministarstvu zdravstva, objasnio funkcioniranje Portala zdravlja kao središnjeg nacionalnog portala za pacijente. O samoj ulozi pacijenata i važnosti njihovog uključivanja u kreiranje zdravstvenih politika i inicijativa govorio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu. Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak okupljenima je približila značaj Andrije Štampara kao oca modernog javnog zdravstva te njegove uloge u postavljanju temelja hrvatskom javnom zdravstvu.

Program je nastavljen izlaganjem ranije spomenutog baskijskog primjera dobre prakse Osasun Eskola kojeg su predstavili Jon Txarramendieta, Begona Belarra i Sonia Navarro. Zatim su predstavnici institucija koje sudjeluju u projektu izvijestili o statusu vlastitih dobrih praksi: Christina Plomariti i Sofia Reppou ispred Aristotelovog sveučilišta u Solunu (Grčka) te Francesco Gioia ispred Regionalne zdravstvene službe USL Umbria (Italija). Dr. Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, izvijestila je o izabranim značajkama primjera dobre prakse te statusu njihove implementacije u hrvatski zdravstveni sustav.

Drugi dan programa obilježile su moderirane rasprave o preprekama i njihovom nadilaženju tijekom provedbe projekta, kao i o održivosti implementiranih značajki po završetku provedbe projekta, o čemu je uz grčke i talijanske kolege, izvijestila mr. sc. Tanja Lelas ispred Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Raspravu je moderirala Yhasmine Hamu Azcárate.

Svi sudionici složili su se kako im je bilo korisno razmijeniti iskustva i učvrstiti suradnju te se vesele nastavku projektnih inicijativa, napretku u implementaciji dobrih praksi te, u konačnici, kvalitetnoj diseminaciji i osiguranoj održivosti istih.

Osim radnog dijela programa, gosti iz Španjolske i Grčke imali su prilike upoznati ljepote Zagreba uz turističkog vodiča tijekom organiziranog razgleda grada, a zajedničko druženje domaćina i gostiju doprinijelo je jačanju međusobne suradnje.

Više o projektu možete pronaći na službenoj web stranici i na linku.