x
x

Kada uputiti pacijenta na planirani operativni zahvat nakon infekcije COVID-19?

  24.02.2022.

Rizik od postoperativnih komplikacija ostaje povišen i do 8 tjedana nakon preboljele infekcije COVID-19. Zaključak istraživanja je da s većim elektivnim zahvatom treba pričekati 8 tjedana nakon preboljele infekcije COVID-19 kako bi se broj mogućih komplikacija sveo na minimum.

Kada uputiti pacijenta na planirani operativni zahvat nakon infekcije COVID-19?

Više od 75 milijuna ljudi u SAD-u oporavilo se od infekcije COVID-19 i komplikacija. Mnogi od ovih pacijenata su krenuli i na prethodno odgođene elektivne operacije.

U retrospektivnoj studiji na više od 5000 necijepljenih pacijenata, istraživači su procijenili koje je najbolje vrijeme za planirane velike elektivne operacije (npr. histerektomija, ugradnja umjetnog koljena ili kuka, mastektomija, kolorektalna resekcija, bypass) nakon blage do umjereno teške infekcije COVID-19 i koji je rizik od razvoja postoperativnih komplikacija.

Pacijenti koji su podvrgnuti operaciji 0. do 4. tjedna nakon dijagnoze COVID-19 imali su povišen rizik za postoperativnu upalu pluća (prilagođeni omjer vjerojatnosti, 6,46), sepsu (OR, 3,67), zatajenje disanja (OR, 3,36) i plućnu emboliju (OR, 2,73 ) u usporedbi s onima koji su podvrgnuti operaciji najmanje 30 dana prije dijagnoze COVID-19. Pacijenti koji su podvrgnuti operaciji 4 do 8 tjedana nakon dijagnoze COVID-19 imali su povećan rizik za postoperativnu upalu pluća (OR, 2,44).

Kirurški zahvat izveden približno 8 tjedana ili kasnije nakon infekcije COVID-19 nije bio povezan s pretjeranim rizikom.