x
x

CT otkriva unutarnju hernijaciju nakon Roux-en-Y operacije želučane premosnice

  06.11.2022.

Abdominalni CT pouzdano otkriva unutarnju hernijaciju u bolesnika s bolima u trbuhu nakon Rouxen-Y operacije želučane premosnice i može pomoći pružateljima usluga da odaberu odgovarajuće bolesnike za eksplorativnu operaciju.

CT otkriva unutarnju hernijaciju nakon Roux-en-Y operacije želučane premosnice

Ovaj sustavni pregled i meta-analiza pokazuje da je CT trbuha pouzdan dijagnostički alat, osobito ako se uoče znakovi poput venske kongestije ili mezenteričnog edema, navodi Carlyle M. Dunshee (Division of Metabolic, Bariatric, and Minimally Invasive Surgery, University of Kansas Medical Center, Kansas City, Kansas, SAD).

Unutarnja kila nakon Roux-en-Y želučane premosnice (RYGB) važna je komplikacija koja pogađa do 5 % bolesnika nakon operacije. Dijagnoza zahtijeva visok indeks sumnje. Propuštanje dijagnoze može rezultirati značajnim pobolom ili čak smrtnošću. Eksplorativna laparoskopija ili laparotomija mogu biti potrebne za postavljanje dijagnoze. Eksplorativna kirurgija je zlatni standard u dijagnosticiranju unutarnje hernije, pišu autori. Iako se CT skeniranje često koristi za dijagnosticiranje unutarnje hernije, dijagnostička točnost nije jasna.

Al Nawas i sur. (Zavod za kirurgije i Zavod za radiologiju bolnice St. Antonius u Nieuwegeinu, Nizozemska) analizirali su točnost CT-a trbuha u dijagnosticiranju unutarnje hernije nakon operacije RYGB. Pretražili su medicinske baze podataka za relevantne članke na engleskom jeziku koji su opisivali točnost CT-a trbuha u dijagnosticiranju unutarnje hernije u odraslih bolesnika koji su prethodno bili podvrgnuti operaciji RYGB zbog morbidne pretilosti. Isključili su preglede, prikaze slučajeva i serije slučajeva i uključili samo istraživanja koja su uspoređivala dijagnostičku točnost CT-a s ishodom eksplorativne operacije ili kombinaciju CT-a i praćenja i procjene 90 dana nakon CT-a. Dvadeset istraživanja ispunilo je uključne kriterije između 2007. i 2020. godine, uključivši 1 637 bolesnika. Istraživači su izdvojili, ponovo izračunali i spojili podatke kako bi predstavili ukupnu točnost CT-a u dijagnosticiranju unutarnje hernije i dijagnostičku točnost specifičnih radioloških znakova. Od 17 istraživanja koja su dala podatke o ukupnoj dijagnostičkoj točnosti, autori su izračunali skupnu osjetljivost (82 %), specifičnost (84,8 %), pozitivnu prediktivnu vrijednost (82,7 %) i negativnu prediktivnu vrijednost (85,8 %). Od 11 istraživanja koja su prijavila specifične CT znakove i njihovu dijagnostičku točnost, znakovi s najvećom osjetljivošću bili su venska kongestija (78,7 %), vrtlog (77,8 %) i mezenterični edem (67,2 %).

Bestoun H. Ahmed (Division of Minimally Invasive Bariatric and General Surgery at the University of Pittsburgh Medical Center in Pennsylvania) koji također nije bio uključen u istraživanje, rekao je da studija snažno podupire zaključke drugih autora o rezultatima CT-a u bolesnika s bolima u trbuhu nakon RYGB-a. Ova je studija jedinstvena po tome što uključuje vrlo velik broj bolesnika, a to je omogućilo važne analize podskupina. Upozorio je da ako se brzo ne liječi, unutarnja hernija nakon RYGB-a može dovesti do gangrene crijeva, perforacije, sepse i smrti. Metabolički kirurzi trebali bi razmotriti klinička i radiološka tumačenja u svojim planovima liječenja za optimalnu dijagnostičku točnost i za smanjenje vjerojatnosti negativne eksploracije ili propuštanja prave intraabdominalne patologije. Međutim, treba uzeti u obzir ukupnu dozu ionizirajućeg zračenja. Ahmed je rekao da bi pristranost odabira mogla biti problem s obzirom na samo jednu uključenu prospektivnu studiju te preporučuje daljnja istraživanja.

Goran Augustin