x
x

Dan CRVENIH HALJINA 2023.

  02.02.2023.

Javnozdravstvena kampanja „Dan CRVENIH HALJINA“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Dan CRVENIH HALJINA  2023.

I ovu godinu po peti, jubilarni puta, organizirat će se javnozdravstvena i edukativna akcija "Dan crvenih haljina" s ciljem osvješćivanja specifičnosti i značaja moždanog udara u žena. Akciju organizira HLZ i stručna društva HLZ: Hrvatsko neurološko društvo te Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji. Suorganizatori akcije u Zagrebu su Grad Zagreb, MEF Sveučilišta u Zagrebu i ŠNZ "Andrija Štampar", a akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH te predsjednika RH.

Pozivamo vas da sudjelujete u svim vidovima ove akcije u sklopu svojeg svakodnevnog stručnog rada kao i specifičnih programa vezanih uz moždani udar u žena, a voljeli bismo da na našoj web stranici objavite sve vaše aktivnosti ili načine obilježavanja ove akcije diljem Hrvatske. Posebno vas pozivamo da nazočite stručnom skupu koji će sa interdisciplinarnog aspekta govoriti o specifičnostima, prevenciji i zbrinjavanju posljedica moždanog udara u žena, te da svojom aktivnošću u raspravi doprinesete vrijednosti skupa.

Stručni skup će se održati 2. veljače 2023.g. sa početkom u 13 sati u dvorani "Miroslav Čačković" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Program Stručnog skupa "Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere" - interdisciplinarni pristup

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go  Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo pokrenulo je kampanju 2004. godine u SAD-u, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go  Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan CRVENIH HALJINA“ posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači.

Zaštitni znak je silueta žene u crvenoj haljini.  

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000PLIVIT total energyMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: