x
x

Redovita tjelesna aktivnost povećava razinu klasterina koji štiti mozak

  20.01.2022.

Postupno se otkrivaju mehanizmi kojima redovito vježbanje štiti mozak. Klasterin koji se stvara kod tjelesne aktivnosti sprječava aktivaciju gena povezanih s upalom u endotelnim stanicama mozga i tako pridonosi očuvanju kognitivne funkcije.

Redovita tjelesna aktivnost povećava razinu klasterina koji štiti mozak

Epidemiološke studije su potvrdile da redovita tjelesna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije. Nedavno se pokazalo da molekula irisin koja je stvorena vježbanjem, štiti mozak jer djelomično ograničava upalu u središnjem živčanom sustavu (Nat Metab 2021;3(8):1058-1070.). U novoj studiji, istraživači su identificirali još jednu molekulu koja također sprječava upalu u središnjem živčanom sustavu i štiti mozak.

Plazma prikupljena od miševa koji su redovito vježbali aplicirana je infuzijom mladim miševima koji nisu mogli redovito vježbati. Ova infuzija aktivirala je specifične gene koji su inhibirali neuroinflamaciju, posebno gene koji su inhibirali kaskadu komplementa i to posebno gen za molekulu zvanu klasterin. Klasterin se vezao za endotelne stanice u mozgu i spriječio aktivaciju gena povezanih s upalom u endotelnim stanicama. Liječenje klasterinom smanjilo je eksperimentalno induciranu neuroinflamaciju i kod normalnih sojeva miševa i kod mišjeg modela Alzheimerove bolesti. Nijedna od ovih korisnih promjena nije uočena kod kontrolnih miševa kojima je aplicirana fiziološka otopina, niti kod miševa kojima je i. v. primijenjena plazma od miševa koji vježbaju, a u kojima je klasterin bio blokiran specifičnim protutijelima.

Dvadeset muškaraca s blagim kognitivnim popuštanjem započelo je program redovite tjelesne aktivnosti tijekom 6 mjeseci. Potvrđen je porast klasterina.

VEZANI SADRŽAJ > <