x
x

Alzheimerova bolest – utjecaj na život i psihičko zdravlje njegovateljica

  29.08.2019.

Rano prepoznavanje emocionalnog stresa kod njegovatelja nužno je kako bi se uspjelo preventivno djelovati (savjetovanje, suportivna psihoterapija, kognitivno-bihevioralni tretman), te spriječiti razvoj ili pogoršanje već postojećih tjelesnih bolesti (npr. kardiovaskularnih), odnosno mentalnih poremećaja od kojih su, osim nesanice, najčešći anksioznost i depresivnost objavljeno je u čaopisu Socijalna psihijatrija.

Alzheimerova bolest – utjecaj na život i psihičko zdravlje njegovateljica

Demencija je javnozdravstveni problem koji će postati sve vidljiviji kako stanovništvo stari. Danas u svijetu živi 50 milijuna ljudi oboljelih od demencije, a procjenjuje se da će do 2030. broj oboljelih narasti na 65,7 milijuna, odnosno na 115,4 milijuna oboljelih do 2050. godine.

Danas kada demenciju nastojimo dijagnosticirati što ranije, bitno je oboljelima i njihovim obiteljima ponuditi kontinuirani i što kvalitetniji program liječenja i skrbi. U ovom radu željeli smo pokazati koji su glavni problemi vezani uz Alzheimerovu bolest i druge demencije u suvremenom svijetu, a bitno utječu na život žena njegovatelja.

Opisan je utjecaj na žene koje skrbe za ljude s demencijom u ulozi profesionalnog njegovatelja i na žene koje preuzimaju ulogu neformalnog njegovatelja osobe oboljele od demencije.

Rano prepoznavanje emocionalnog stresa kod njegovatelja nužno je kako bi se uspjelo preventivno djelovati (savjetovanje, suportivna psihoterapija, kognitivno-bihevioralni tretman), te spriječiti razvoj ili pogoršanje već postojećih tjelesnih bolesti (npr. kardiovaskularnih), odnosno mentalnih poremećaja od kojih su, osim nesanice, najčešći anksioznost i depresivnost.

Suzana Uzun, Ninoslav Mimica, Oliver Kozumplik, Marija Kušan Jukić, Ivana Todorić Laidlaw, Dubravka Kalinić, Nela Pivac, Trpimir Glavina, Ivan Požgain

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROGastalPLIVIT total energy
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: