x
x

Zašto je manji broj hospitalizacija u Hrvatskoj tijekom pandemije COVID-19?

  13.10.2021.

Smanjen je ukupan broj prijama u bolnice u Hrvatskoj [omjer stope incidenata (IRR) 0,8, p <0,0001] tijekom pandemije 2020. godine, a najveći pad dogodio se u travnju, kada je broj prijama u bolnicu pao za 51%.

Zašto je manji broj hospitalizacija u Hrvatskoj tijekom pandemije COVID-19?

Do smanjenja bolničke skrbi došlo je u nekim područjima (DRG - Diagnosis Related Groups), poput raka, moždanog udara, velikih zahvata na prsnom košu, zatajivanja srca i zatajenja bubrega. Istovremeno s ovim smanjenjem došlo je do povećanja broja hospitalizacija od 37% (IRR 1,39, p <0,0001)  u šest razreda DRG-a povezanih s infekcijom COVID-19.

Smanjenje broja hospitaliziranih bolesnika može se pripisati brojnim čimbenicima, poput karantene i zatvaranja, reorganizacije bolničkih operacija, racionalizacije medicinske radne snage i nespremnosti bolesnika da u uvjetima pandemije potraže bolničku skrb.

DRG je sustav klasifikacije pacijenata, koji ima 4 osnovne karakteristike:

1) za klasifikaciju se koriste podaci koji se rutinski prikupljaju prilikom otpusta pacijenata

2) (prihvatljiv) broj DRG skupina kojima se može upravljati

3) klinička smislenost DRG skupina i

4) ekonomska homogenost DRG skupina.

Drugim riječima – DRG sustav temeljem podataka koji se rutinski prikupljaju pri otpustu, razvrstava pacijente u klinički smislene i ekonomski homogene grupe, prihvatljivog ukupnog broja kojim se može upravljati (Pezelj Duliba D. 2018).