x
x

Značajan pad smrtnosti za većinu karcinoma

  14.11.2021.

Smrtnost od raka u Sjedinjenim Američkim Državama značajno je pala tijekom posljednjih pet desetljeća. Istraživači su u novoj analizi otkrili da su se stope svih karcinoma zajedno smanjile za 27% između 1971. i 2019. godine.

Značajan pad smrtnosti za većinu karcinoma

Istraživači su otkrili da su se stope svih karcinoma zajedno smanjile za 27% između 1971. i 2019. godine i to za 12 od 15 najčešćih sijela raka. Podaci su otkrili još veći pad smrtnostiza određene vrste raka u određenim godinama. Na primjer, smrtnost od raka pluća bila je 44% niža u 2019. godini u usporedbi s najvišom stopom iz 1993., dok je bila samo 13% niža u odnosu na stope iz 1971. godine.

Stopa smrtnosti od raka značajno se smanjila od 1971. godine promatrajući ukupno kao i za većinu sijela raka, zbog poboljšanja u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju. Napredak u kirurgiji, radioterapiji, kemoterapiji i preciznoj medicini tijekom posljednjih pet desetljeća pridonio je ovom značajnom padu smrtnosti.

Ukupno gledajući, broj smrtnih slučajeva značajno se smanjio za sve vrste raka tijekom razdoblja istraživanja. Neki od najvećih napredaka od 1971. dogodili su se kod karcinoma želuca i grlića maternice — za 72% odnosno 69%, kao i raka debelog crijeva (56%), raka usne šupljine i ždrijela (43%) i raka jajnika ( 41%). Stope smrtnosti od raka dojke kod žena i raka prostate također su se značajno smanjile - oba za 39%.

Smanjenje smrtnosti za karcinom dojke kod žena, karcinom vrata maternice, debelog crijeva i prostate djelomično odražava povećano otkrivanje (i uklanjanje) premalignih lezija i raka u ranoj fazi.

Podaci sugeriraju da je rani probir zaslužan za otprilike polovicu opaženog pada smrtnosti od raka debelog crijeva između 1975. i 2002. Studija iz 2019. također je otkrila da je uporaba adjuvantne kemoterapije odgovorna za 63% pada smrtnosti od raka dojke kod žena između 2000. i 2012. godine.

Smanjenje broja karcinoma pluća, usne šupljine i mokraćnog mjehura uvelike odražava smanjenje pušenja zbog povećane svijesti javnosti o zdravstvenim posljedicama, primjene povećanih trošarina na cigarete i sveobuhvatnih zakona o zabrani pušenja.

Međutim, smrtnost je porasla u nekoliko kategorija. Na primjer, stopa smrtnosti od raka gušterače porasla je za 3% između 1971. i 2019., te za 8% za rak jednjaka i mozga. Povećanje smrtnosti od raka gušterače vjerojatno odražava rastuću stopu pretilosti u SAD-u, zajedno s izostankom stvarnog napretka u prevenciji raka gušterače, ranom otkrivanju i liječenju.