x
x

Novi kratki edukativni film: COVID-19 i šećerna bolest tipa 2

  02.06.2020.

Predstavljamo vam četvrtu u nizu kratkih edukativnih filmova na temu COVID-19 kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koji je objavljen u našoj videogaleriji. Predavačica je dr. sc. Gorana Mirošević, dr. med. supspecijalistica endokrinologije i dijabetologije iz KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Novi kratki edukativni film: COVID-19 i šećerna bolest tipa 2

U novom edukativnom filmu saznajte odgovore na neka od najčešćih pitanja u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću  tipa 2 u vrijeme pandemije COVID-19.

Jesu li stariji dijabetičari s razvijenim komplikacijama uvjerljivo najugroženiji dio opće populacije od infekcije COVID-19? Kako objasniti debljinu / pretilost kad mlađih pacijenata kao neovisni faktor rizika za lošije ishode COVID-19 infekcije? Treba li mijenjati pioglitazon u terapiji u vrijeme pandemije i još mnoge druge odgovore potražite u našoj videogaleriji.

Smrtnost od COVID-19 je oko tri puta veća u osoba s dijabetesom u odnosu na opću populaciju.

Stariji od 65 godina i s komorbiditetima razvijaju teže oblike i komplikacije. Pretile osobe i bolesnici s kroničnim bolestima jetre, bubrega, srca, pluća su pod osobitim rizikom.

Jedna trećina oboljelih od COVID-19 infekcije, bolovala je i od šećerne bolesti. Imaju komplikacije poput arterijske hipertenzije, probleme sa srcem, bubrezima. Ti bolesnici su osobito osjetljivi na teže oblike infekcije i treba im savjetovati da uz sve mjere liječenja moraju jesti zdravu i uravnoteženu prehranu, s puno voća i povrća te da budu tjelesno aktivni i redovito uzimaju propisanu terapiju i redovito kontroliraju razinu šećera u krvi. Preporuka je da imaju dobru regulaciju šećera u krvi kako ne bi bili skloni infektivnim bolestima.

Debljina je sama po sebi teška kronična bolest, dovodi do hipertenzije, dislipidemije,kardiovaskularnih  bolesti, KOPB-a, karcinoma, do inzulinske rezistencije i šećerne bolesti tipa 2 te lošijih ishoda COVID-19 infekcije. Zdravstveni sustav nije bio dobro pripremljen za ove bolesnike i javile su se poteškoće kod intenzivnog zbrinjavanja zbog teške intubacije, nemogućnosti radiološke obrade, nedostatka kreveta i otežanog transporta bolesnika s prekomjernom tjelesnom masom.

Preporuka bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 je da redovito uzimaju svu propisanu kroničnu terapiju kao i lijekove za liječenje šećerne bolesti.

Dobrom kontrolom glikemije sprječavamo razvoj teže kliničke slike COID-19 infekcije.

VEZANI SADRŽAJ > <