x
x

Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?

  06.07.2021.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 30. lipnja 2021.g. održala se prva od sedam digitalnih tribina pod nazivom “Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?” koja je dio projekta “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” gdje su se predlagale promjene za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava.

Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?

Riječ je o prvoj od sedam digitalnih tribina koje Poslijediplomski studij Menadžment u zdravstvu (LMHS) Medicinskog fakulteta u suradnji s partnerima organizira u sklopu projekta “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija”. Partneri projekta su Hrvatski liječnički zbor, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga za prava pacijenata i Inovativna farmaceutska inicijativa uz medijskog partnera Večernji list uz podršku platforme za trajnu medicinsku edukaciju – eMed.hr i agencije Agentius.

Hrvatskom zdravstvenom sustavu su potrebne promjene, a pod geslom Za zdravo zdravstvo pokrenut je projekt “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” koji želi identificirati ključne probleme i sugestije promjena za bolji i kvalitetniji sustav.

Projekt je započeo provedbom velike znanstvene ankete, po dosadašnjim saznanjima prve takve u svijetu, u kojoj su bili pozvani zdravstveni djelatnici da podijele svoje stavove i viđenja postojećeg stanja i problema u zdravstvu. Rasprava o problemima i rješenjima istih u sklopu hrvatskog zdravstvenog sustava trajala je nekoliko tjedana, a održanom tribinom je privedena kraju prva etapa projekta. Više od 1.600 predstavnika stručne javnosti i korisnika zdravstvenog sustava su ispunili anketu i predložili prijedloge promjena u sustavu upravljanja na svim razinama zdravstva.

Značaj ovog projekta prepoznali su brojni partneri, uključujući i Hrvatski liječnički zbor, čiji predsjednik, prof. dr. Željko Krznarić je u uvodnom dijelu istaknuo kako je promišljanje  novih modela i načina upravljanja u zdravstvu jedan od prioriteta HLZ-a.