x
x

Donošenje nacionalnih strategija/planova za borbu protiv demencije

  28.04.2018.

U Sarajevu je od 18. do 20. travnja 2018. godine održana konferencija pod nazivom „Demencija u regionu Zapadnog Balkana i donošenje nacionalnih strategija/planova za borbu protiv demencije“ na kojoj je istaknuto kako je na zapadnom Balkanu broj oboljelih od demencije drastično iznad prosjeka.

Donošenje nacionalnih strategija/planova za borbu protiv demencije

Kako je naglasio direktor programa za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Daniel Chisholm, demencija predstavlja velik problem za društvo jer je životni vijek sve duži i sve više ljudi doživi godine u kojim se demencija najčešće javlja. Pri tome je pojasnio da se demencija javlja nakon navršenih 60 godina života te tako postaje velik izazov kako pripremiti društvo za sve veći broj oboljelih od ove bolesti.

Konferenciji u Sarajevu prisustvovali su predstavnici ministarstava, stručnih i nacionalnih organizacija koje se bave Alzheimerovom bolesti te predstavnici država iz regije uz sudjelovanje članova europskog i svjetskog udruženja za borbu protiv demencije.

Konferenciji je u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prisustvovao izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić, prim. dr. med., voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju.

Nakon prezentacija i diskusija donesena je Sarajevska izjava o demenciji, čiji parametri će biti dijelom Planova za borbu protiv demencije u svim društvima regije Zapadnog Balkana kako bi osobe pogođene demencijom, njegovatelji i obitelji oboljelih uspjeli ostvariti svoja ljudska prava.