x
x

Oftalmološki aspekti COVID-19

  22.01.2021.

Oftalmološki aspekti COVID-19 – pregled literature i naše iskustvo, pregledni je članak objavljen u Infektološkom glasniku.

Oftalmološki aspekti COVID-19

Posljednjih se mjeseci suočavamo s pandemijom uzrokovanom novim, izuzetno zaraznim virusom, koja je izazvala globalnu zdravstvenu krizu. Svjetska je zdravstvena organizacija virus nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 (engl. coronavirus disease-2019). Primarni način prenošenja SARS-CoV-2 je primarnim kontaktom i kapljičnim putem.

Čini se kako postoji mogućnost prijenosa virusa i zaraženom površinom oka i sekretima. Tijekom kliničkog pregleda neizbježan je blizak kontakt oftalmologa s bolesnicima, što može predstavljati rizik od prijenosa infekcije. Iako konjunktivitis nije uobičajeni znak COVID-19, postoje izvještaji koji govore o mogućim okularnim manifestacijama bolesti. Stoga se naglašava važnost primjene preventivnih mjera radi kontrole širenja zaraze za oftalmologe, ostale zdravstvene djelatnike i bolesnike tijekom oftalmološkog pregleda.

Objavljujemo najnovije podatke iz literature i smjernice za oftalmološku djelatnost te iznosimo naše iskustvo s Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb tijekom epidemije SARS-CoV-2.