x
x

Prijenos SARS-CoV-2 u istom kućanstvu

  02.11.2020.

Oboljeli od COVID-19 u svom kućanstvu može prenijeti bolest među svoj ukućane, a stopa sekundarne infekcije iznosi 53%, objavljeno je u Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Prijenos SARS-CoV-2 u istom kućanstvu

Istraživači su proučavali prijenos u otprilike 100 kućanstava u kojima je netko imao COVID-19 u Tennesseeju i Wisconsinu od travnja do rujna ove godine.

Članovi kućanstva popunjavali su dnevnik simptoma i redovito radili bris nazofarinksa i test iz sline na koronavirus,

Značajan prijenos dogodio se u kućanstvima bez obzira je li pacijent s početnim COVID-19 odrasla osoba ili dijete. Tri četvrtine članova kućanstva koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 zarazili su se u roku od 5 dana od početka pojave bolesti kod prvog ukućana. Autori su zaključili da je prijenos SARS-CoV-2 u domaćinstvu čest i da može se dogoditi brzo nakon početka bolesti prvooboljelog od COVID-19. Preporuka je da se te osobe odmah samoizoliraju na početku simptoma sličnih COVID-u, u vrijeme testiranja kao rezultat izloženosti visokom riziku ili u vrijeme pozitivnog rezultata testa, ovisno o tome što se prije dogodi. Istodobno s izolacijom, svi ukućani trebaju nositi masku u zajedničkim prostorijama u kućanstvu.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 30 October 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6944e1external icon