x
x

Svjetski tjedan glaukoma 12. - 18. ožujka 2023.

  12.03.2023.

I ove se godine od 12. do 18. ožujka u mnogobrojnim državama diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan glaukoma. Od 2014.g. u organizaciji Referentnog centra za glaukom i Glaukomske sekcije HOOD-a kroz nacionalnu kampanju u cijeloj Hrvatskoj uspješno obilježavamo Svjetski tjedan glaukoma, kao mala zemlja s najviše raznovrsnih aktivnosti.

Svjetski tjedan glaukoma 12. - 18. ožujka 2023.

Glaukom je kronična bolest za koju je karakteritično da nema simptoma i može biti nasljedna. To je bolest vidnog živca i može dovesti do njegovog oštećenja i ugroziti vid pacijenta. Obično se javlja iza 40. godine i uglavnom s povišenim intraokularnim tlakom (IOT).

Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica ove bolesti. Upravo zbog nedostatka simptoma i spore progresije, glaukom se naziva i „kradljivcem vida“ pa 50 % bolesnika u razvijenim zemljama ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90 %.

Kako bismo i ove godine hrvatskoj javnosti ukazali na važnost ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja glaukomske bolesti u 25 gradova u Hrvatskoj biti će organizirane javnozdravstvene aktivnost kao što su: edukacija građana u radnim jedinicama putem edukativnih brošura koje će i ove godine biti dostavljene diljem Hrvatske, organiziranje predavanja o glaukomu za građane i/ili liječnike, javnozdravstvene akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka, sportska i kulturna događanja te, posebno, širenje informacija o glaukomu u medijskim nastupima koji uključuju tekstove u dnevnom tisku, emisije na radiju i televiziji.

Važno je ne zaboraviti promicati svijest i znanje o glaukomu, vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida.