x
x

COVID-19: Adolescentica kao izvor zaraze u više država

  07.10.2020.

Trinaestogodišnja djevojčica s blagim simptomima COVID-19 vjerojatno je bila izvor epidemije koja je zahvatila nekoliko država, objavljeno je u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

COVID-19: Adolescentica kao izvor zaraze u više država

Djevojaka je izvan kuće bila izložena virusu SARS-CoV-2 i razvila COVID-19, međutim brzi test na antigen bio je negativan.

Nakon toga je imala nazalnu kongestiju i s tim simptomom otišla s obitelji na trodnevno druženje s rodbinom. Četrnaest rođaka (uključujući djevojčicu) iz pet domaćinstava u četiri države boravilo je u jednoj kući, gdje nisu nosili maske za lice niti su se držali preporuke o distanciranju. 12 je razvilo simptome i utvrđeno je da imaju COVID-19.

Istraživači su objasnili da rano izlaganje djevojke virusu SARS-CoV-2 i pojava simptoma sugeriraju da je ona izvor epidemije, a rezultat brzog testa vjerojatno je bio lažno negativan. Treba napomenuti da je još šest dodatnih rođaka posjetilo kuću, međutim oni su boravili na otvorenom, držali distancu i nisu prespavali u kući tako da niti jedan nije razvio COVID-19. 

Istraživači su zaključili da je to još jedan dokaz koristi fizičkog distanciranja kao strategije ublažavanja prijenosa koronavirusa.