x
x

Epiduralna anlagezija i autizam

  14.10.2020.

Novorođenčad izložena epiduralnoj analgeziji tijekom porođaja mogla bi se suočiti s povećanim rizikom od poremećaja autističnog spektra u djetinjstvu, sugerira retrospektivna studija objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Epiduralna anlagezija i autizam

Istraživači su proučavali gotovo 150 000 djece rođene vagnalnim putem. Epiduralna analgezija korištena je u otprilike tri četvrtine porođaja.

Tijekom razdoblja praćenja, poremećaj autističnog spektra dijagnosticiran je u 1,9% djece koja su bila izložena epiduralnoj analgeziji i 1,3% neeksponirane djece. Nakon prilagodbe rezultata u odnosu na druge parametre koji su uključili i febrilitet majke povezan s analgezijom, epiduralna analgezija tijekom poroda prema ovom istraživanju ima 37% veći rizik za dijagnozu autizma kasnije u djetinjstvu. Uočeni rizik se povećao s dužim trajanjem epidiuralne analgezije.

Istraživači su zaključili da je osnovni mehanizam nepoznat, ali pretpostavljaju da bi početak epiduralne analgezije mogao predstavljati neki novi početak fiziologije između majke i fetusa. Potrebno je i dalje pratiti neurološki razvoj djece rođene uz epiduralnu analgeziju.