x
x

Porod u vodi - nove preporuke ACOG-a

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  06.12.2016.

Prema mišljenju American College of Obstetricians and Gynecologists, drugi stadij rađanja ne bi se trebao odvijati u vodi.

Porod u vodi - nove preporuke ACOG-a

Sistematičnim Cochrane pregledom nasumičnih kontroliranih studija koje su proučavale porod u vodi, pokazalo se da su prednosti, odnosno dobrobit od takvog načina rađanja za majku vrlo upitna budući da podatci nisu bili dosljedni. Ni Cochrane pregled ni zasebna istraživanja nisu zabilježila bilo kakve prednosti rađanja i poroda u vodi po novorođenčad.

Pokazalo se da je boravak u vodi tijekom prvog stadija rađanja povezan s kraćim vremenom rađanja i smanjenom uporabom spinalne i epiduralne analgezije te da se može preporučiti zdravim ženama s nekompliciranim trudnoćama između 37. i 41. tjedna trudnoće.

Nedostatni su podatci o relativnoj dobrobiti i riziku uranjanja u vodu tijekom drugog stadija rađanja i poroda. Stoga, dok se ne dobiju zadovoljavajući podatci za drugi stadij, ACOG preporučuje da se porod odvija normalno, „na zemlji“, a ne u vodi.

ACOG također smatra da ženama koje same zatraže porod u vodi treba objasniti da su podatci o majčinom i preinatalnom riziku ili dobrobiti nisu dovoljno istraženi kako bi je se moglo podržati ili spriječiti u njezinu zahtjevu.

Ustanove koje planiraju provoditi porode u vodi trebaju uspostaviti rigorozne protokole za selekciju kandidatkinja, voditi brigu o održavanju i čišćenju bazena, procedurama za kontrolu infekcija (uključujući standardne mjere predostrožnosti i zaštitnu odjeću za osoblje), pratiti pozorno rodilje i fetuse te premjestiti rodilje iz bazena u slučaju bilo kakvih komplikacija ili sumnje na iste.

Prema mišljenju Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, kod zdravih rodilja, uz adekvatno i educirano osoblje (opstetričare i primalje) i odgovarajuće tehničke i higijenske uvjete, porod u vodi je siguran način rađanja koji k tome doprinosi humanizaciji odnosa prema rodiljama.