x
x

Previše vremena pred ekranom - promjene strukture mozga predškolaca

  Marija Škrlec, mag. pharm

  07.11.2019.

Predškolci koji provode previše vremena pred ekranima pokazuju razlike u razvoju mozga koje bi mogle utjecati na razvoj jezika i vještine čitanja, sugerira presječna studija objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Previše vremena pred ekranom - promjene strukture mozga predškolaca

Gotovo 50 zdrave djece u dobi od 3 do 5 godina prošlo je kognitivno testiranje i snimanje magnetske rezonancije mozga, dok su njihovi roditelji ispunjavali upitnike o upotrebi i vremenu provedenom na pametnim uređajima i sl.

Djeca koja su više vremena provela pred ekranima imala su lošije rezultate na nekim kognitivnim testovima, ali ta povezanost nije bila statistički značajna nakon prilagode rezultata (u obzir su uzeti prihodi kućanstva).

Međutim, MRI je otkrio da djeca koja više vremena provode pred ekranima, imaju lošiji mikrostrukturni integritet trakta bijele tvari u mozgu koji je uključen u rani razvoj jezika i pismenosti. Ovaj podataka se nakon prilagodbe rezultata pokazao kako statistički značajan.

Autori su istaknuli da se ovdje radi o preliminarnim rezultatima iz presječne studije te da su potrebne daljnje i to prospektivne studije kako bi se točno utvrdila uzročna povezanost.