x
x

Kako umjetnost ''njeguje'' naš mozak?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  22.02.2017.

Umjetnost je produkt ljudske kreativnosti, vještina koja se može naučiti, uvježbati i usvojiti promatranjem. Moderna neuroznanost i neuroimaging omogućuju praćenje procesa tijekom izvođenja neke umjetnosti.

Kako umjetnost ''njeguje'' naš mozak?
Rezultati brojnih studija pokazali su da slušanje glazbe može poboljšati kogniciju, motoričke sposobnosti i ukupni oporavak nakon ozlijede mozga. Osim slušanja, pozitivan učinak ima i stvaranje glazbe.

Kreativniji ljudi imaju manje izraženu dominaciju pojedine hemisfere mozga. Dokazano je da je desna hemisfera specijalizirana za metaforičko razmišljanje, zaigranost, traženje rješenja i povezivanje; tu se odvijaju procesi vizualizacije, maštanja i konceptualizacije, no za umjetnički rad potreban je doprinos i lijeve hemisfere.

Tijekom izvođenja vizualnih umjetnosti, nađena je specifična funkcionalna organizacija područja mozga, a slično je nađeno i kod percipiranja glazbe. Mozak je ˝plastičan˝ - moguće je stvaranje novih veza, aktiviranje novih puteva i demaskiranje sekundarnih puteva, a kao jak stimulans neuroplastičnosti pokazala se glazba.

Rezultati brojnih studija pokazali su da slušanje glazbe može poboljšati kogniciju, motoričke sposobnosti i ukupni oporavak nakon ozlijede mozga. Osim slušanja, pozitivan učinak ima i stvaranje glazbe. U prospektivnoj studiji mjereni su ˝psihološki markeri sreće˝ (serotonin, noradrenalin, beta-endorfin) kod pjevača-amatera za vrijeme pjevanja te se pokazalo da su značajno povišeni u odnosu na stanje prije pjevanja.

Kod vizualnih umjetnosti, ozlijede mozga mogu uzrokovati vizuospacijalne nedostatke, gubitak detaljnosti i značajno umanjiti kvalitetu umjetničkog rada. Ipak, ozlijede lijeve hemisfere mogu poboljšati kvalitetu umjetničkog rada u smislu povećanja spontanosti i emocionalnosti te dezinhibicije desne hemisfere.

Sve vrste umjetnosti, od vizualnih, do plesa i glazbe, stimuliraju mozak. Dokazani su brojni benefiti u terapiji različitih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja, stoga umjetnost treba biti sastavni dio terapije.  

Vida Demarin, Marina Roje Bedeković, Marijana Bosnar Puretić, Marija Bošnjak Pašić 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelMaxirinoAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: