x
x

Sistematski pregled tjelesne aktivnosti djece i adolescenata u Hrvatskoj

  02.05.2023.

Posljednja analiza tjelesne aktivnosti djece i adolescenata u Hrvatskoj provedena je prije desetak godina. Cilj novog istraživanja bio je sažeti dokaze o tjelesnoj aktivnosti u posljednjih deset godina i povezati je s osobnim, društvenim, okolišnim i političkim čimbenicima

Sistematski pregled tjelesne aktivnosti djece i adolescenata u Hrvatskoj

Dostupne dokaze pregledalo je osamnaest stručnjaka i dalo sljedeće ocjene: od najniže ocjene "F" do najviše ocjene "A+" za 10 indikatora globalne matrice. Sustavno pretraživanje sa 100 ključnih riječi provedeno je u bazama: Hrčak, PubMed/MEDLINE, Scopus, SPORTDiscus i Web of Science i to za radove objavljene od 01. siječnja 2012. do 15. travnja 2022. Također je provedeno pretraživanje interneta i sekundarna analiza podataka (relativne učestalosti) iz 6 studija.

Nakon probira ukupno 7562 referenci u analizu je uključeno 90 radova u pregled i 18 studija (83,3% srednje do dobre kvalitete) u sintezu dokaza. Istraživači su utvrdili visoku prevalenciju nedovoljne tjelesne aktivnosti (osobito među djevojčicama) i prekomjerno provođenje vremena pred ekranima (osobito među dječacima). Zaključeno je da sudjelovanje djece i adolescenata u tjelesnoj aktivnosti u Hrvatskoj pada tijekom vremena. Pokazateljima su dodijeljene sljedeće ocjene: B- za sveukupnu tjelesnu aktivnost, C- za organizirani sport i tjelesnu aktivnost, C za aktivnu igru, C- za aktivan prijevoz, D+ za sjedilačko ponašanje, neuvjerljivo za fizičku spremnost, D+ za obitelj i vršnjake, B- za školu, B- za zajednicu i okoliš i D+ za državu.

U zaključku je istaknuto da su potrebne koordinirane aktivnosti u svim sektorima kako bi se poboljšala promocija tjelesne aktivnosti. Fokus treba biti na povećanju tjelesne aktivnosti među djevojčicama, smanjenju vremena provedenog pred ekranom i sedentarnog ponašanja među dječacima te poboljšanju roditeljske podrške i daljnjem razvoju nacionalnih programa tjelesne aktivnosti.

 

Željko Pedišić, Melanija Strika, Tena Matolić, Maroje Sorić, Sanja Šalaj, Ivan Dujić, Marija Rakovac, Branko Radičević, Hrvoje Podnar, Zrinka Greblo Jurakić, Marjan Jerković, Hrvoje Radašević, Jelena Čvrljak, Tin Petračić, Sanja Musić Milanović, Maja Lang Morović, Slaven Krtalić, Mirjana Milić, Alma Papić,Nataša Momčinović, Marjeta Mišigoj-Duraković, Stjepan Heimer, Danijel Jurakić 

VEZANI SADRŽAJ > <