x
x

Čak je i umjerena konzumacija alkohola povezana sa strukturnim promjenama mozga

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  13.06.2017.

Cilj studije objavljene u The BMJ bio je odrediti ima li umjerena konzumacija alkohola učinak na strukturu i funkciju mozga, i ako ima, je li učinak povoljan ili nepovoljan.

Čak je i umjerena konzumacija alkohola povezana sa strukturnim promjenama mozga

Konzumacija alkohola proširena je u svijetu i smatra se bezopasnom u umjerenim količinama (72-144 g tjedno ili 9-18 jedinica). U ovoj opservacijskoj studiji tijekom 30 godina (1985.-2015.) praćen je unos alkohola i kognitivne sposobnosti kod 550 žena i muškaraca prosječne dobi 43 godine. Pomoću MRI-a praćene su strukturne promijene mozga (atrofija hipokampusa, gustoća sive tvari, mikrostruktura bijele tvari).

Veća konzumacija alkohola bila je povezana s atrofijom hipokampusa u ovisnosti o dozi. U najvećoj opasnosti bile su osobe koje su konzumirale 30 i više jedinica tjedno, a čak i oni koji su umjereno konzumirali alkohol (14-21 jedinica tjedno) imali su tri puta veći rizik za atrofiju desne strane hipokampusa od onih koji nisu pili alkohol. Nije primijećen protektivni učinak konzumiranja malih količina alkohola (1-7 jedinica) u usporedbi s apstinencijom.

Znanstvenici su zaključili da čak i količine alkohola koje se smatraju umjerenima imaju negativan učinak na strukturu i funkciju mozga stoga pacijente treba dodatno educirati o štetnosti alkohola.