x
x

Kako jednostavan test urina može otkriti rani stadij raka pluća

  23.01.2024.

Rak pluća je najsmrtonosniji rak na svijetu, uglavnom zato što se velikom broju pacijenata dijagnoza kasno dijagnosticira. Probir većeg broja pacijenata mogao bi pomoći, no stope probira ostaju kritično niske.

Kako jednostavan test urina može otkriti rani stadij raka pluća

U SAD-u samo oko 6% ljudi koji ispunjavaju uvjete ide na pregled, prema Američkom udruženju za pluća. Usporedite to sa stopama probira za rak dojke, grlića maternice i kolorektalni rak, koji premašuju 70%.

Trenutno je jedini preporučeni test probira za rak pluća niskodoznim CT-om. No nemaju svi lak pristup ustanovama za probir. 

Istraživači s Massachusetts Institute of Technology (MIT), razvili su nanosenzore koji ciljaju proteine ​​raka pluća i mogu se isporučiti putem inhalatora ili nebulizatora, prema istraživanju objavljenom ovog mjeseca u Science Advances. Ako senzori uoče ove proteine, oni proizvode signal u mokraći koji se može otkriti papirnatom test trakom.

Senzori su polimerne nanočestice obložene DNK bar kodovima, kratkim sekvencama DNK koje su jedinstvene i lako ih je identificirati. Istraživači su konstruirali čestice koje ciljaju enzimi proteaze povezani s adenokarcinomom pluća I. stupnja. Nakon kontakta, proteaze cijepaju barkodove, koji ulaze u krvotok i izlučuju se urinom. Test traka ih može detektirati, otkrivajući rezultate otprilike 20 minuta od trenutka kada je umočena.

Istraživači su testirali ovaj sustav na miševima genetski modificiranim za razvoj tumora pluća nalik ljudskim. Koristeći aerosol raspršivače, isporučili su 20 senzora miševima s ekvivalentom stadijaraka I ili II. Pomoću algoritma strojnog učenja identificirali su četiri najpreciznija senzora. Uz 100% specifičnost, ta četiri senzora pokazala su osjetljivost od 84,6%.

Jedna od prednosti korištenja inhalacije je ta što je neinvazivna, a druga prednost je što se prilično homogeno raspoređuje po plućima.

Inačica ove tehnologije za injekcije, također razvijena na MIT-u, već je testirana u prvoj fazi kliničkog ispitivanja za dijagnosticiranje raka jetre i nealkoholnog steatohepatitisa. Injekcija također djeluje u tandemu s testom urina. 

Laboratorij također radi na korištenju inhalacijskih senzora za razlikovanje virusne, bakterijske i gljivične upale pluća. Tehnologija bi se također mogla koristiti za dijagnosticiranje drugih plućnih bolesti poput astme i kronične opstruktivne plućne bolesti.