x
x

Svjetski dan multiple skleroze, 27. 5.

  27.05.2020.

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se krajem svibnja i namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Svjetski dan multiple skleroze, 27. 5.

Na temelju istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Republike Hrvatske te Klinikom za neurologiju KBC Zagreb, prema preliminarnim podacima od ove bolesti u RH boluje oko 6100 osoba. Od 27. svibnja 2009. godine se, na inicijativu MSIF-a (engl. Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu obilježava Svjetski dan multiple skleroze da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja se ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. I ove će se godine nizom manifestacija i skupova obilježiti ovaj dan, i putem medija upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr