x
x

U Hrvatskoj više od 6000 oboljelih od multiple skleroze

  28.05.2021.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi kampanju "Ja sam više od MS-a!" s ciljem podizanja svijesti o neizlječivoj "bolesti s tisuću lica".

 U Hrvatskoj više od 6000 oboljelih od multiple skleroze

MS je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjeg živčanog sustava, a simptomi uključuju probleme s vidom, dvoslike, vrtoglavice, stalni umor, gubitak ravnoteže, općenitu slabost i bolove u mišićima.

Oboljeli se susreću s brojnim kliničkim simptomima.

Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine.

Aktualne spoznaje i rezultati mnogih istraživanja upućuju da se radi o autoimunoj bolesti koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genetskih predispozicija.

U sklopu kampanje je provedena i anketa o utjecaju pandemije koja je pokazala da je pandemija kod gotovo 400 od 585 ispitanih djelomično i/ili snažno negativno utjecala na njihovo mentalno zdravlje.

Više od 60 ispitanika ostalo je bez posla u vrijeme pandemije, dok su se kod gotovo njih 40% prihodi djelomično smanjili ili su u potpunosti ostali bez prihoda.

Da ne mogu obaviti pretrage vezane uz MS ili im je otežana mogućnost za zdravstvenu njegu tvrdi 35% anketiranih, dok su nekima zaustavljena započeta liječenja ili im je nedostupna simptomatska terapija.

Samo 42% ispitanika reklo je da se želi cijepiti protiv koronavirusa, a 20% još nije odlučilo zbog različitih informacija o sigurnosti cjepiva.

Ostali se ne žele cijepiti iz različitih razloga kao što su nepovjerenje u dobrobit dostupnih cjepiva, zbog toga što smatraju da će to loše utjecati na njihovo zdravlje i tijek bolesti ili pak zbog straha od nuspojava samog cjepiva.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTIbuxin RapidPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: