x
x

U Zagrebu najveći javnozdravstveni problemi kardiovaskularne i maligne bolesti

  07.04.2018.

U Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u petak je predstavljen "Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2017. godinu".

U Zagrebu najveći javnozdravstveni problemi kardiovaskularne i maligne bolesti
Ljetopis ukazuje da dominiraju kronične nezarazne bolesti koje vežu zajednički faktori rizika, poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, pretilosti, nepravilne prehrane, nedostatne tjelesne aktivnost i povišenog krvnog tlaka.

U Ljetopisu su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji koji ukazuju na zdravstvenu sliku građana grada Zagreba, rad i iskorištenost zdravstvenih kapaciteta, organizacijsku strukturu zdravstvene zaštite, socijalne indikatore te pokazatelje okoliša u protekloj godini.

Prema statističkim podacima, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,6 godina, što je gotovo za 4 godine duže nego u 2003. godini kada je iznosilo 76 godina. Također, očekivano trajanje života muškaraca iznosi 77 godina, a žena 82 godine. Najveći javnozdravstveni problemi u gradu Zagrebu su kardiovaskularne i maligne bolesti.

Ljetopisom su predstavljeni i glavni razlozi posjeta liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava, dok su bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva na drugom mjestu, a na trećem su bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrepčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi i bolesti cirkulacijskog sustava. Slijede duševni poremećaji i poremećaji ponašanja te bolesti probavnog sustava. Analizirajući uzroke smrti i pobolijevanja stanovnika grada Zagreba, Ljetopis ukazuje da dominiraju kronične nezarazne bolesti koje vežu zajednički faktori rizika, poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, pretilosti, nepravilne prehrane, nedostatne tjelesne aktivnost i povišenog krvnog tlaka.

najveći javnozdravstveni problemi u gradu Zagrebu kardiovaskularne i maligne bolesti.