x
x

Porast tjelesne težine nakon prestanka pušenja

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  24.07.2012.

Osobe koje prestanu pušiti se u prosjeku udebljaju 5 kg tijekom godine dana, pokazala je meta analiza objavljena u časopisu British Medical Journal.

Porast tjelesne težine nakon prestanka pušenja

U metanalizu su bila uključena 62 randomizirana ispitivanja koja su pratila porast tjelesne težine nakon prestanka pušenja. Neovisno o načinu odvikavanja i prestanka pušenja svi ispitanici su se u prosjeku udebljali kilogram mjesečno tijekom prva tri mjeseca.

Od trećeg mjeseca pa do godine dana dobivanje na težini se usporava, tako da je na kraju prosječni ukupni porast tjelesne težine iznosio 4,5 -5,5 kg.

Metaanaliza je pokazala veliku varijabilnost u promjeni tjelesne težine: oko 16% sudionika je izgubilo na težini, dok se njih 13% udebljalo više od 10 kg tijekom prve godine od prestanka pušenja.

Urednici upozoravaju da je navedene podatke teško primijeniti na sve pušače s obzirom da su sudionici ispitivanja uglavnom bili volonteri u ustanovama za odvikavanje od pušenja. Istraživači navode da je porast tjelesne težine definitivno povezan s povećanim rizikom za razvoj raznih bolesti, međutim zaključuju da kohortne studije pokazuju da blag porast tjelesne težine za posljedicu nema smrtni ishod, dok pušenje ima.