x
x

Duboka mozgovna stimulacija

  05.04.2018.

Neurolozi i neurokirurzi započeli su duboku mozgovnu stimulaciju (DMS) primjenjivati u kliničkom radu nakon što su prikazani izvrsni rezultati stimulacije subtalamičke jezgre kod bolesnika s Parkinsonovom bolesti.

Duboka mozgovna stimulacija

Ova metoda koju su uveli neurolog Piere Pollak i neurokirurg Alim Lui Benabid 90-tih godina prošlog stoljeća brzo se započela širiti iz Grenoble-a diljem svijeta te je do 2012. godine ugrađeno više od 150.000 neurostimulatora poglavito u bolesnika s Parkinsonovom bolesti.

DMS kod pomno selektiranih bolesnika s Parkinsonovom bolesti uvelike poboljšava kvalitetu života bolesnika te smanjuje potrebu za medikamentoznom terapijom (Levodopa).

Danas je u svijetu DMS prihvaćena kao terapija izbora kod mladih bolesnika s određenim oblicima distonije.

Primjena duboke mozgovne stimulacije pokušava se i kod farmakorezistentne epilepsije, Gill de la Tourette sindroma, anoreksije nervoze, Alzheimerove demencije, psihijatrijskih bolesti (opsesivno kompulzivni sindrom), a koristi se i kod neuropatskih boli.

U KB Dubravi započeli smo s primjenom DMS kod vegetativnih i minimalnih stanja svijesti te smo svoje rezultate objavili u prestižnom časopisu Journal of Neurosurgery. Primjena duboke mozgovne stimulacije kod ovakvih bolesnika pokušavana je u nekoliko bolnica u svijetu, međutim naša studija uključuje najviše bolesnika s najdužim postoperacijskim praćenjem. Kako bi bitno poboljšali tehniku implantacije elektroda u neuroanatomske strukture i smanjili rizike operacije započeli smo s projektom robotiziranog stereotaktičkog okvira (NERO) koji zapošljava 15 inženjera i osam neurokirurga čime nastavljamo s dosada uspješnim inovacijama primjene robotike u neurokirurgiji. Naš prototip robotskog sustava RONNA prikazan je na svjetskoj izložbi medicinskih uređaja u Dusseldorfu 2017. godine te je pobudio zainteresiranost predstavnika industrije medicinskih uređaja.

Doc. dr. sc. Darko Chudy

Klinička bolnica Dubrava, Klinika za neurokirurgiju

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyZipantola PROTECTMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: