x
x

KB Dubrava: održan međunarodni praktični tečaj iz neurokirurgije

  10.05.2023.

Proteklog tjedna je u Kliničkoj bolnici Dubrava po prvi put u Hrvatskoj održan međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije.

KB Dubrava: održan međunarodni praktični tečaj iz neurokirurgije

Sudionici međunarodnog tečaja iz stereotaksijske i funkcionalne neurokirurgije u imali priliku čuti kako započeti stereotaktičke operacije u svojim ustanovama te uvježbati planiranje dubinske mozgovne stimulacije od ulazne do ciljne točke.

Mogli su i postavljati pitanja najboljim stručnjacima na tom području te razmijeniti iskustva i stvoriti kontakte s drugim centrima.

Dubinska mozgovna stimulacija (DBS) je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost.

DBS s ugradnjom elektroda od svih zemalja u regiji prvo se počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu.

Od 2008.godine do sada je u KB Dubrava ugrađeno oko 300 DBS-a.

Funkcijska neurokirurgija je na vrhuncu napretka na svjetskoj razini, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom te metode su velike, ističu iz KB-a Dubrava i dodaju kako je riječ o velikom području gdje je mogućnost za istraživanje iznimna.

Objasnili su kako se kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već kod prvog uključenja DBS-a vidi učinak, prestane tremor, pacijent postane pokretljiviji i hoda.

Kod distonije je potrebno duže vrijeme stimulacije kako bi se postignuo maksimalni rezultat zbog kontrakture muskulature, a kod takvih pacijenta nakon ugradnje DBS-a rad s fizioterapeutom nekoliko mjeseci je nužan.

Istaknuli su kako pacijenti nakon operacije vraćaju svoju pokretljivost, voze bicikl, hodaju, a to je povratak u svakodnevnicu, čime se podiže kvaliteta života bolesnika.

KB Dubrava