x
x

Utjecaj crijevne flore na Parkinsonovu bolest – još jedan dokaz

  Klara Čičić, dr. med.

  16.12.2016.

Promjene u crijevnoj flori izravno su povezane s težinom motoričkog deficita u Parkinsonovoj bolesti, pokazali su pokusi na modelima miša u istraživanju objavljenom u časopisu Cell.

Utjecaj crijevne flore na Parkinsonovu bolest – još jedan dokaz

Crijevna flora presađena s osobe oboljele od Parkinsonove bolesti na miša značajno je pogoršala njegove motoričke sposobnosti, osobito one koje su tipično pogođene u Parkinsonovoj bolesti. Miševi na koje je presađena crijevna flora sa zdrave osobe nisu pokazali takve simptome.

Otprije je poznato da uz klasične neurološke simptome Parkinsonove bolesti, 75% pacijenata ima gastrointestinalne poremećaje koji se mogu javiti i prije motoričkog deficita. Kako bi istražili ovu povezanost, znanstvenici su genetskim manipulacijama stvorili miševe s prekomjernom ekspresijom proteina α-sinukleina, jednog od ključnih patogenetskih čimbenika bolesti, te ih podijelili u tri skupine s različitom crijevnom florom i mjerili motoričke sposobnosti i neuroinflamaciju. Otkrili su da određena vrsta crijevne flore ima utjecaj na motoričke sposobnosti i na razinu upale u središnjem živčanom sustavu.  

Ovo istraživanje ukazuje na važnost okolišnih čimbenika u etiologiji bolesti te bi moglo značiti prekretnicu u liječenju Pakinsonove bolesti promjenama crijevne flore, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi pokazala mogu li se saznanja dobivena pokusima na miševima primjeniti na ljude. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluZipantola PROTECTPLIVIT D 2000
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: