x
x

Tekućinska citologija za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice

  18.01.2018.

Kao nadstandard klasičnom Papa testu od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 2Dr. Andrija Štampar" dostupna je i najsuvremenija dijagnostička metoda za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice - Tekućinska citologija (LBC - Liquid-Baseed Cytology).

Tekućinska citologija za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti.

Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika).

U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema.

Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu abdomena.

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina, te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a umrlo je 111 žena.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine.

Glavna metoda probira - dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test.

Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Bolest se sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak.

Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku.

Uz Nacionalni program veliku ulogu u borbi protiv ove bolesti ima i cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda.

Nažalost, odaziv na besplatno cijepljenje protiv raka i dalje nije zadovoljavajući.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 15 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa primarne zdravstvene zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" otvorena je linija besplatnoga telefona - 0800200166 na kojoj se građanke mogu informirati vezano uz provedbu Preventivnoga programa.

Kao nadstandard klasičnom Papa testu od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 2Dr. Andrija Štampar" dostupna je i najsuvremenija dijagnostička metoda za rano otkrivanje početnih stadija raka vrata maternice - Tekućinska citologija (LBC - Liquid-Baseed Cytology).

Glavne prednosti metode su što se iz jednog uzorka brisa vrata maternice dobivaju dva testa - citološka analiza stanica i mikrobiološka analiza detekcije HPV-a visokog rizika, uz rezultate testa dostupne za sedam dana.

Način prikupljanja stanica je isti, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu za transport koja štiti stanice uz manji gubitak stanica od klasičnog Papa testa.

U subotu 11. javnozdravstvena akcija: Dan mimoza

U subotu se na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 14 sati održava 11. javnozdravstvena akcija Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Javnozdravstvena akcija će biti održana u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata Sveti Juraj.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Prigodnom prodajom mimoza će se prikupljati dobrovoljni prilozi za Zajednicu pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

Zainteresirani će u navedenom terminu moći dobiti odgovore i savjete zdravstvenih djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

www.stampar.hr