x
x

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan Mimoza

  27.01.2020.

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice protekli su u podizanju svijesti građana o važnosti sprečavanja i pravovremenog prepoznavanja raka vrata maternice koji u više od 90 posto slučajeva uzrokuje HPV virus.

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan Mimoza

Nažalost, još uvijek velik broj hrvatskih građana nije dovoljno svjestan da upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum. Unatoč toj činjenici, pozitivna vijest je da se u gradu Zagrebu u prošloj godini na besplatno cijepljenje protiv HPV virusa odazvalo 32 % mladih što je povećanje od 100 %.

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarodne studije o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljavanje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosilo 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljavanja, nažalost podaci o preživljavanju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnog Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine. U 2020. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

 

„Želja nam je da odaziv na cijepljenje protiv HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice bude tako dobar i u cijeloj Hrvatskoj te da se usmjerimo na pozitivne rezultate.“ – izjavio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Važna je i činjenica da bi žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebale redovito sudjelovati u organiziranom probiru. Probir na rak vrata maternice pomaže spriječiti nastanak raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice pa se tako mogu liječiti prije nego što se rak uspije razviti.

Na 13. Danu mimoza stručnjaci su brojne zainteresirane građane educirali o važnosti informiranja i educiranja žena o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Onima koji su nažalost suočeni s dijagnozom ove bolesti, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.

Uz gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Danu mimoza prisustvovali su izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Čelić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zamjenica ministra zdravstva RH Vera Katalinić Janković, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić – Rukavina, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivana Portolan Pajić, zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin te brojni drugi. Projektu su ispred Hrvatske lige protiv raka nazočili predsjednik Lige Damir Eljuga sa suprugom Ljerkom i sinom Domagojem te ostali djelatnici Lige. Dan mimoza podržale su i osobe iz društvenog života poput televizijske voditeljice Tončice Čeljuske, aktualne miss Universe Hrvatske Mie Rkman te bivše miss Universe Shanaelle Petty u pratnji direkcije Marije i Vladimira Kraljevića.

Dan mimoza održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Pokrovitelji projekta su Predsjednica RH, Predsjednik Hrvatskog sabora, Ministarstvo zdravstva RH i gradonačelnik Grada Zagreba. Partneri su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj i Udruga Zdravka.

13. DAN MIMOZA U ZNAKU EDUKACIJE I PODIZANJA SVIJESTI O RAKU VRATA MATERNICE