x
x

Prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

  02.01.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva organiziraju radionicu i okrugli stol na temu provođenja prve faze reorganiziranog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice (NPP RVM).

Prva faza reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

Provedba NPP ranog otkrivanja raka vrata maternice kao organiziranog probira koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (PAPA test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25 i 64. započela je 2012. godine. 

Cilj je poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije. Nakon prvog kruga, nacionalni program je privremeno zaustavljen radi rješavanja tehničkih i infrastrukturnih problema, a trenutno se provode pripremne aktivnosti za regionalnu provedbu prve faze reorganiziranog programa (pilot projekt) u Virovitičko – podravskoj županiji.

Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom (primarnim testiranjem na HPV) kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini temeljem podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe (pilot projekta ), odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini.