x
x

Utjecaj viška masti na neurone

  23.04.2013.

Stanice mozga sadrže visoki udio masnoća no ključna je razina samih masti kako bi stanice i dalje imale normalnu funkciju. Istraživanje provedeno u Johns Hopkins University School of Medicine's Institute for Basic Biomedical Sciences otkrilo je potencijalno važno djelovanje enzima ACOT7 na neurone.

Utjecaj viška masti na neurone

Naime, istraživanje provedeno na miševima ukazalo je da u miševa koji nisu imali navedeni enzim, višak masnoće se nije mogao izlučiti iz stanice. Stanice mozga nisu bile u mogućnosti iskoristiti masnoće prilikom čega dolazi do njihovog nakupljanja te pojave simptoma sličnima u osoba oboljelih od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera te Parkinsonove bolesti. Otkriće navedenog enzima smatra se potencijalno ključnom za lakše otpuštanje masti iz stanice te na taj način očuvanja normalne funkcije stanica mozga.

Autori studije smatraju da je uloga enzima ACOT7 očuvanje neurona te sprječavanje smrti stanica. Istaknuli su kako su daljnja istraživanja potrebna kako bi se ustanovila točna uloga navedenog enzima.

Studija je objavljena u časopisu Molecular and Cellular Biology.