x
x

Korištenje antidepresiva u trudnoći i autizam

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  30.07.2017.

Depresija se često javlja u žena fertilne dobi, a 3-8% trudnica u Europi koristilo je antidepresiv tijekom trudnoće.

Korištenje antidepresiva u trudnoći i autizam

Svi antidepresivi prelaze placentarnu barijeru i dolaze do fetusa. Intrauterina izloženost serotonergičkim antidepresivima u životinjskim modelima kao posljedicu imala je ponašanja slična autizmu kod potomaka, stoga je ovakav rezultat otvorio pitanje o mogućnosti istog učinka kod čovjeka.

U ovoj opservacijskoj prospektivnoj studiji praćeno je preko 250.000 djece u dobi od 4-17 godina. Njihove majke pripadale su u jednu od tri skupine: trudnice koje nisu imale psihijatrijskih poremećaja niti su uzimale antidepresive, trudnice koje su uzimale antidepresive i trudnice koje su imale psihijatrijski poremećaj, ali nisu uzimale antidepresive. Glavna mjera ishoda bila je dijagnoza iz autističnog spektra poremećaja.

Od ukupno 3342 djece izloženih antidepresivima u trudnoći, 4,1% kasnije je dijagnosticiran autizam, u usporedbi s 2,9% od 12.325 onih čije majke nisu uzimale antidepresiv, ali su imale psihijatrijski poremećaj.

Uzroci autizma još su uvijek uglavnom nepoznati. Iako postoji povezanost između pojave autizma i izloženosti antidepresivima, samo 2% slučajeva autizma u populaciji bi se preveniralo ako niti jedna trudnica sa psihijatrijskim poremećajem ne bi koristila te lijekove. Također, moguće je da tu značajniju ulogu imaju neki genetski čimbenici, što je potrebno dodatno istražiti.