x
x

Postoji li povezanost gripe u trudnoći i autizma djeteta?

  Klara Čičić, dr. med.

  09.01.2017.

Gripa u trudnoći nije povezana s povećanim rizikom od autizma djeteta, objavljeno je u uglednom časopisu JAMA Pediatrics.

Postoji li povezanost gripe u trudnoći i autizma djeteta?

Velika kohortna studija na 196.929 djece, od kojih je 3103 imalo poremećaj iz autističnog spektra, pokazala je da zaraza majke virusom infuence u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće nije povezana s povećanim rizikom od autizma. Vrijeme praćenja djece iznosilo je 10 godina, a američki su znanstvenici osim gripe u trudnoći promatrali i povezanost cijepljenja majke protiv gripe u trudnoći s autizmom te pokazali da cijepljenje također nije povezano s povećanim rizikom od poremećaja iz autističng spektra.

Poremećaji iz autističnog spektra raznovrsna su skupina poremećaja rane dječje dobi nepoznate etiologije. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da se radi o multifaktorijalnom nasljednom neurorazvojnom poremećaju. Neke infekcije majke u trudnoći otprije su dovedene u vezu s povećanim rizikom od poremećaja iz autističnog spektra, a ovo istraživanje pokazalo je da gripa nije jedna od njih.