x
x

Promjene raspoloženja iskustvo su mnogih žena tijekom reproduktivnih godina

  16.04.2024.

Promjene raspoloženja često su iskustvo mnogih žena tijekom reproduktivnih godina. Menstruacija, trudnoća i menopauza isprekidane su hormonalnim fluktuacijama – a te fluktuacije mogu utjecati na raspoloženje osobe.

Promjene raspoloženja iskustvo su mnogih žena tijekom reproduktivnih godina

Za milijune žena koje imaju predmenstrualni poremećaj, poput teškog predmenstrualnog sindroma (PMS) ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), ove promjene raspoloženja mogu biti mnogo teže od normalnih. Simptomi su obično ograničeni na dane prije menstruacije – no kronična i ciklička priroda predmenstrualnih poremećaja, posebice PMDD-a, može duboko utjecati na život osobe.

Predmenstrualni poremećaji manifestiraju se nizom simptoma – uključujući promjene raspoloženja, razdražljivost i umor. PMS se općenito smatra blažom varijantom PMDD-a.

Predmenstrualni poremećaji pogađaju milijune žena reproduktivne dobi diljem svijeta. Procjenjuje se da 1-6% žena ima PMDD, a između 20% i 30% žena ima umjereni do teški PMS. Blagi PMS je uobičajeno iskustvo i ne mora se nužno smatrati bolešću.

Nova studija otkrila je da žene koje imaju predmenstrualni poremećaj također mogu biti izložene većem riziku od depresije tijekom ili nakon trudnoće.

Prethodna istraživanja ilustrirala su vezu između predmenstrualnih poremećaja i većeg rizika od naknadnog suicidalnog ponašanja, rane menopauze i teških simptoma menopauze, pa čak i prerane smrti. Predmenstrualni poremećaj također može djelomično objasniti zašto su problemi s mentalnim zdravljem češći kod mladih žena.

Hormonalne fluktuacije koje se događaju tijekom i nakon trudnoće također mogu precipitirati jedinstveni oblik nemira: perinatalnu depresiju. Ovo stanje pogađa 10-20% rodilja. Dijeli značajno preklapanje simptoma s depresijom – karakterizira ga ekstremna tuga, niska energija i razdražljivost.

Posljednja studija, koja je proučavala podatke više od milijun majki u Švedskoj, prva je takve vrste koja je pokazala snažnu vezu između predmenstrualnih poremećaja i perinatalne depresije.

Istraživači su otkrili da su žene s poviješću predmenstrualnih poremećaja pet puta osjetljivije na razvoj perinatalne depresije ako zatrudne. Ova veza postoji čak i nakon prilagodbe različitim čimbenicima – uključujući povijest prethodnih psihijatrijskih poremećaja. To ukazuje na to da ta dva stanja mogu dijeliti temeljni uzrok - koji je vjerojatno ukorijenjen u abnormalnoj reakciji na hormonalne promjene.

Štoviše, ova studija je prva koja povezuje ne samo postnatalnu depresiju (depresija nakon poroda), već i antenatalnu depresiju (depresija tijekom trudnoće). Žene s predmenstrualnim poremećajima imaju oko četiri i pol puta veću vjerojatnost da će doživjeti antenatalnu depresiju. Ovaj uvid može sugerirati da je vrijeme za preispitivanje antenatalne depresije i istraživanje je li ona također usko povezana s hormonalnim fluktuacijama.

Također u studiji su autori pokazali da žene koje dožive perinatalnu depresiju imaju veći rizik od kasnijeg susreta s predmenstrualnim poremećajima.

Uzroci perinatalne depresije su složeni. Ali ovo istraživanje naglašava kako su predmenstrualni poremećaji i postnatalna depresija za neke međusobno povezani. To sugerira da bi razumijevanje i liječenje jednog stanja moglo pomoći u upravljanju drugim.