x
x

Simbiotik može značajno smanjiti upalu kod djece s ADHD-om

  14.04.2023.

ADHD, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, predstavlja čest neurološki poremećaj koji se najčešće dijagnosticira u djetinjstvu te se javlja u oko 5% djece i 3% odraslih osoba. Uz uobičajene simptome uključujući nepažnju i hiperaktivnost, poremećaj može značajno utjecati na kvalitetu života.

Simbiotik može značajno smanjiti upalu kod djece s ADHD-om

Iako se ADHD uglavnom smatra genetskim poremećajem, vjeruje se da su okolišni čimbenici, poput izloženosti upalama tijekom trudnoće, također mogući uzrok razvoja ovog poremećaja.

Štoviše, s obzirom na to da je opaženo da se ADHD javlja zajedno s drugim imunosnim stanjima poput celijakije i astme, postoje teorije koje upućuju na vezu između promjena u imunosnim odgovorima i razvoja ADHD-a. Nedavna istraživanja sve više pružaju dokaze o ulozi crijevne mikrobiote u imunitetu i naglašavaju razlike u sastavu crijevne mikrobiote kod osoba s ADHD-om.

Kako bi se uspostavila poveznica između upotrebe simbiotika (kombinacija probiotika i prebiotika) i smanjenja upale, pojavila se prva studija koja izvještava o učincima uzimanja simbiotika na markere imunosne aktivnosti i razine SCFA (kratkolančanih masnih kiselina) u djece i odraslih s ADHD-om.

U istraživanju je sudjelovalo 248 osoba s dijagnosticiranim ADHD-om i 72 zdrave odrasle osobe. Sudionici su nasumično podijeljeni u skupinu koja je primala simbiotik ili placebo, a krvni testovi i intervjui su provedeni prije i devet tjedana nakon intervencije. Simbiotik koji je korišten u istraživanju sadržavao je tri bakterije mliječne kiseline: Pediococcus pentosaceusLactobacillus casei ssp paracasei i Lactobacillus plantarum, kao i 2,5 g fermentabilnih vlakana (beta-glukan, inulin, pektin i otporan škrob).

Na početku istraživanja, odrasli s ADHD-om imali su povišene razine upalnih markera i niže razine kratkolančanih masnih kiselina (SCFA) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Djeca s ADHD-om imala su još izraženiji upalu i niže razine mravlje, octene i propionske kiseline u usporedbi s odraslima s ADHD-om. Ta su očitanja bila još više iznad uobičajenog raspona kod djece koja su primala lijekove.

Nakon primjene simbiotika, djeca s ADHD-om koja su primala lijekove pokazala su smanjenje razine upalnih markera i povećanje razine propionske kiseline.

Ova istraživanja ukazuju na to da primjena simbiotika može smanjiti razinu upalnih markera i povećati razinu propionske kiseline kod djece s ADHD-om. Propionska kiselina, zajedno s mravljom i octenom kiselinom, može pomoći u smanjenju razine upalnih markera, poput sICAM-1, koji su iznad normalnih vrijednosti.

Izvor: Vitamini.hr